Ευρώπη

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία - Στον Πρόεδρο Mattarella ο Cottarelli

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία - Στον Πρόεδρο Mattarella ο Cottarelli

Ρεκόρ για Lega έφθασε στο 28% έναντι 30% του M5S

Από την περασμένη Κυριακή όταν και ο πρόεδρος Mattarella είπε όχι στην κυβέρνηση Conte και επί της ουσίας στον συνασπισμό του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά, η Ιταλία βιώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση.
Η χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική.
Εκεί που όλοι ανέμεναν από τον Carlo Cottarelli να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, εκτιμώντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν κάπου μεταξύ 9 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές του 2019, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έφυγε χωρίς ανακοινώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που εμφανίζονταν στο προσκήνιο σενάρια περί εκλογών στις 29 Ιουλίου με το Luigi Di Maio από το Κίνημα των 5 Αστέρων να εμφανίζεται έτοιμος να επαναπροσεγγίσει τον Salvini και τη Λέγκα του Βορρά για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Λέγκα θα επιμείνει στην επιλογή Savona για το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο είναι πιθανό οι αντιστάσεις Mattarella για την επιλογή Savona να καμφθούν, εάν προταθεί για πρωθυπουργός ο Giancarlo Giorgetti.
 «Το πρόβλημα για τη δημιουργία της κυβέρνησης Cottarelli δεν είχε και δεν έχει σχέση με τη λίστα των υπουργών.
Το πρόβλημα ήταν και είναι πως χωρίς μια κυβέρνηση εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο, η Ιταλία θα κινδύνευε με μια κρίση παρόμοια με αυτήν του 2011 που την έφερε στο χείλος του γκρεμού.
Χωρίς ένα υπουργικό συμβούλιο που να μπορεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, η Ιταλία δεν θα μπορούσε να αντέξει την κερδοσκοπία, την πίεση των αγορών και να διασφαλίσει την προστασία των αποταμιεύσεων.
Χωρίς μια σταθερή κυβέρνηση, θα σταματούσαν οι επαφές με τους κοινοτικούς θεσμούς, οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ δεν θα είχαν έναν συνομιλητή στη Ρώμη, οι τράπεζες θα κινδύνευαν, ακόμα και η τρόικα δεν θα μπορούσε να επέμβει.
Και η Ιταλία απομονωμένη, θα μπορούσε να πνιγεί χωρίς να βοηθηθεί» αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τη σεναριολογία και τις συνεχείς πολιτικές ανατροπές ο Cottarelli θα συναντηθεί εκ νέου σήμερα 30/5 με τον πρόεδρο Mattarella.
Το εάν θα ανακοινωθεί η κυβέρνηση του Cottarelli, κάτι που σημαίνει πως το νωρίτερο οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο ή αν ο Mattarella θα διαλύσει το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, κάτι που θα σημάνει πως η χώρα οδηγείται εντός του καλοκαιριού σε εκλογές. μένει να φανεί.

Τα τρία σενάρια

Κατά την Corriere della Sera υπάρχει πληθώρα σεναρίων για το ποιες μπορεί να είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αν και τρία φαίνεται να είναι τα πιθανότερα.
Το πρώτο σενάριο λέει ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και εφόσον βέβαια καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δεν είναι εύκολο όπως φαίνεται από τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες.
Το δεύτερο σενάριο θέλει ένα υπουργικό συμβούλιο υπό τον Salvini ή τον Giorgetti, δηλαδή ένα κεντροδεξιό σχήμα, κάτι που αν και φέρεται να στηρίζει η Forza Italia δεν συμβαδίζει με τις επιδιώξεις του επικεφαλής της Λέγκα.
Το τρίτο σενάριο θέλει την επιστροφή στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά, στην οποία θα μπορούσε να προστεθεί και το κόμμα Fratelli d’Italia καθώς η επικεφαλής του Giorgia Meloni ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να μπει στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να ενισχυθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης.
Το τελευταίο σενάριο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.
Όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό εμπόδιο.
Ότι δηλαδή το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά δεν μπορούν να εμφανιστούν στον Mattarella με την ίδια λίστα υπουργών.
«Το πρόβλημα είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Το πρόβλημα είναι ο καθηγητής Paolo Savona, ο οποίος χθες μπροστά στο χάος των αγορών, υποστήριξε: «Δεν υπάρχει περίπτωση default στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, πρέπει να το καταλάβουν».
Τα παιχνίδια στην κυβέρνηση είναι ακόμα ανοιχτά, όταν οι αγορές και ένα μέρος της Ευρώπης παίζουν κόντρα στην Ιταλία» καταλήγει το δημοσίευμα.

Το εμπόδιο Savona και πώς μπορεί να ξεπεραστεί

Ωστόσο, από χθες το απόγευμα, όταν και κορυφώνονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά κυκλοφόρησαν μια σειρά από σενάρια για το πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Paolo Savona, στον οποίο επιμένει ο Salvini.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονταν προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Salvini, είναι να προταθεί για πρωθυπουργός του νέου κυβερνητικού σχήματος ο Giancarlo Giorgetti, το δεξί χέρι του Salvini στη Λέγκα του Βορρά προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να "αποζημιωθεί"  η Λέγκα για την "απώλεια" του υπουργείου Οικονομίας.
Σημειώνεται μάλιστα πως χθες ο Giorgetti είχε συνάντηση με τον Cottarelli, ο οποίος φέρεται να προορίζεται και αυτός για υπουργική θέση.
Βάσει του δημοσιεύματος, το σενάριο αυτό αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από το Κίνημα των 5 Αστέρων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται μια και κύριο μέλημα του Luigi Di Maio είναι να ξανανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Προεδρικό Μέγαρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης