Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις από Γερμανία και άλλες χώρες να μην ενταχθεί η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ

Ισχυρές πιέσεις από Γερμανία και άλλες χώρες να μην ενταχθεί η Ελλάδα στο QE της ΕΚΤ
Εάν χαθεί η ευκαιρία του Μαρτίου και Ιουνίου του 2017 τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται όχι μόνο από την Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να μην ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Να σημειωθεί, ότι η Κύπρος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για δύο λόγους:
1. Δεν διαθέτει βαθμολογία investment grade, καθώς βρίσκεται 2 βαθμίδες χαμηλότερα στο ΒΒ, οπότε χρειάζεται βαθμολογία, που να μην την κατατάσσει σε junk – σκουπίδια.
2. Επίσης, η Κύπρος δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Η ΕΚΤ έχει ξεκάθαρα τονίσει, ότι μια χώρα που δεν είναι investment grade, δηλαδή δεν έχει βαθμολογία από ΒΒΒ- και υψηλότερα και δεν βρίσκεται παράλληλα σε πρόγραμμα προσαρμογής – μνημόνιο, δεν μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για τους λόγους αυτούς η Κύπρος βρίσκεται εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, παρ΄ όλα αυτά η ΕΚΤ είχε αγοράσει κυπριακά ομόλογα….
Η Ελλάδα προφανώς και δεν πληροί το κριτήριο της βαθμολογίας έχει την χαμηλότερη βαθμολογία στην ευρωζώνη Β- με βάση την Standard and Poor’s και Caa3 με βάση την Moody’s.
Ωστόσο βρίσκεται σε πρόγραμμα αλλά το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιείται, οι αξιολογήσεις πρέπει να ολοκληρώνονται θετικά και να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και βεβαίως έκθεση βιωσιμότητας στο χρέος.
Μεγάλο μέρος των χωρών μελών της ΕΕ και όχι μόνο η Γερμανία όπως κακώς αναφέρεται δεν θέλουν η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες η βασική επιχειρηματολογία ορισμένων είναι η εξής
Η Ελλάδα από το 2014 και ειδικά το 2015 αλλά και το 2016 εμφανίζεται ασυνεπής στις υποχρεώσεις της.
Κάθε φορά επανέρχεται στο επίκεντρο και
α. Δεν έχει κλείσει οριστικά το ζήτημα του χρέους.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν μεν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.
Ο ESM αναφέρει ότι προκύπτει όφελος για την Ελλάδα 8 δισεκ. ευρώ ετησίως από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ή 4,5% του ΑΕΠ.
β. Η έκθεση βιωσιμότητας δεν έχει εκπονηθεί και όπως φαίνεται η ΕΚΤ θα προετοιμαστεί Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2017.
γ. Ακόμη δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση
δ. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ και δεν υπάρχει καμία συμφωνία για τα 4,5 με 5 δισεκ. μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ από το 2018 και στο εξής.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης