Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Βουλγαρία: H CEZ θα αποφασίσει για την κρατική συμμετοχή λέει η Inercom

tags :
Βουλγαρία: H CEZ θα αποφασίσει για την κρατική συμμετοχή λέει η Inercom
Η CEZ έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Inercom για να πουλήσει διανομέα ενέργειας μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία αλλά η συμφωνία, εκτιμώμενη σε περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε ανησυχίες  σχετικά με την ικανότητα της Inercom να χρηματοδοτεί και να εκμεταλλεύεται στρατηγικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία
Ο παραγωγός ηλιακής ενέργειας της Βουλγαρίας Inercom ανακοίνωσε την Παρασκευή 9/3/2018 ότι η Τσεχική CEZ θα αποφασίσει εάν θα αρχίσει συνομιλίες σχετικά με πιθανή συμμετοχή της βουλγαρικής κυβέρνησης στην πώληση των βουλγαρικών περιουσιακών στοιχείων της CEZ.
Η CEZ έχει υπογράψει συμβόλαιο με την Inercom για να πουλήσει διανομέα ενέργειας στη βαλκανική χώρα μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία, αλλά η συμφωνία, εκτιμώμενη σε περίπου 320 εκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε ανησυχίες  σχετικά με την ικανότητα της Inercom να χρηματοδοτεί και να εκμεταλλεύεται στρατηγικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.
Σε γραπτή απάντηση στο Reuters, η Milena Stoeva, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Inercom Bulgaria, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν πιστεύει ότι η κυβερνητική συμμετοχή, είναι ο μόνος τρόπος για τη Βουλγαρία να εγγυηθεί το δημόσιο συμφέρον.
Ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov, μαζί με άλλους πολιτικούς και αναλυτές, πιστεύουν ότι η χώρα διαθέτει αρκετά εργαλεία για τη ρύθμιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές και η συμμετοχή της στη συμφωνία δεν είναι απαραίτητη.
Συμφωνούμε με τον υπουργό Οικονομικών και δεν πιστεύουμε ότι το κράτος που αποκτά μερίδιο στις επιχειρήσεις της CEZ είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον », δήλωσε η Stoeva.
Η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει την αξία της διαπραγμάτευσης, αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία, με συνολικό ενεργητικό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ δεσμεύτηκε να κλείσει τη συναλλαγή.
Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, η Inercom δήλωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με αρκετές παγκόσμιες τράπεζες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν γραφεία στη Βουλγαρία και διαβεβαίωσε ότι ότι δεν θα συμμετάσχουν offshore εταιρείες στη συναλλαγή.
Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει ποτέ τη χρηματοδότηση της συμφωνίας με ρωσικές τράπεζες και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια για τη συμφωνία.
"Από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση, οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες εξελίσσονται καλά", ανέφερε ανώνυμη πηγή.
"Αν δεν θέλαμε να κάνουμε μια συναλλαγή μέσω μιας offshore εταιρείας, θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει ήδη, αλλά θέλαμε μια διαφανή συναλλαγή".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης