Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Σερβία και Ρωσία σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου αγωγού φυσικού αερίου

Σερβία και Ρωσία σχεδιάζουν τη δημιουργία νέου αγωγού φυσικού αερίου
Η Gastrans, στην οποία η Gazprom κατέχει το 51% της συμμετοχής της και η Srbijagas το υπόλοιπο, προσκάλεσε αυτή την εβδομάδα τα ενδιαφερόμενα μέρη που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό, να υποβάλουν προσφορές μη δεσμευτικής κράτησης δυναμικότητας μέχρι τις 15 Απριλίου
Η Ρωσία και η Σερβία έχουν αναβιώσει μια ιδέα κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου στη βαλκανική χώρα, ένα έργο που θα επιτρέψει στη Gazprom να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Ο αγωγός της Σερβίας θα συνδεθεί με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία μέσω δύο γραμμών διασύνδεσης για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό TurkStream.
Η Energy Community Secretariat, η οποία παρακολουθεί τα ενεργειακά πρότυπα της ΕΕ στα κράτη μέλη, επέκρινε το σχέδιο λέγοντας ότι ο πραγματικός στόχος ήταν να φέρουμε ρωσικό φυσικό αέριο από το TurkStream στο κέντρο Baumgarten κοντά στη Βιέννη, και όχι να διαφοροποιήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Σερβία.
Μια νότια γραμμή ρωσικών αγωγών συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό, με ένα προηγούμενο έργο, τον South Stream, το οποίο ακυρώθηκε από τη Ρωσία το 2014 ύστερα από τη σύγκρουση της Ουκρανίας και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σερβία, η οποία έδωσε  στην ρωσική Gazprom Neft το πλειοψηφικό μερίδιο στην πετρελαϊκή της εταιρεία σε αντάλλαγμα για την ένταξή της στο έργο South Stream, εισάγει πάνω από το 90% των ετήσιων αναγκών αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.
Η υποψήφια χώρα της ΕΕ, μαζί με την παραδοσιακή σύμμαχό της Ρωσία, αναζητούν τώρα τρόπους για την εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Για το σκοπό αυτό, η Gazprom και η σερβική εταιρεία αερίου Srbijagas δημιούργησαν την Gastrans τον Ιανουάριο για να αντικαταστήσουν τη South Stream της Σερβίας.
Η Gastrans, στην οποία η Gazprom κατέχει το 51% της συμμετοχής της και η Srbijagas το υπόλοιπο, προσκάλεσε αυτή την εβδομάδα τα ενδιαφερόμενα μέρη που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό, να υποβάλουν προσφορές μη δεσμευτικής κράτησης δυναμικότητας μέχρι τις 15 Απριλίου.
Η δημόσια πρόσκληση εκδόθηκε για να προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα τη ζήτηση για φυσικό αέριο και τα χαρακτηριστικά του αγωγού, ανακοίνωσε η Gastrans.
"Η αναμενόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας είναι η 1η Οκτωβρίου 2019, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Gastrans, ο σημερινός σχεδιασμός του αγωγού προβλέπει ένα σημείο εισόδου στα σύνορα Σερβίας-Βουλγαρίας στη Σερβική πόλη Zajecar και τέσσερα σημεία εξόδου κοντά στο Paracin, Pancevo και Gospodinci και στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας.
Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic δήλωσε πρόσφατα ότι το σχέδιο είχε ως στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής συνδετικότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης