Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Επέκταση του QE κατά 9 μήνες θα ανακοινώσει η ΕΚΤ - Ελλάδα και Ιταλία στο επίκεντρο

Επέκταση του QE κατά 9 μήνες θα ανακοινώσει η ΕΚΤ - Ελλάδα και Ιταλία στο επίκεντρο
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των κριτηρίων της για την αγορά των ομολόγων, καθώς έχει περιορισθεί η δεξαμενή των επιλέξιμων για αγορά τίτλων με τα σημερινά κριτήρια
Την επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων, πιθανότατα κατά 9 μήνες έως τον Δεκέμβριο  του 2017,  αναμένεται να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη.
Οι αναλυτές αναμένουν ένα θετικό σήμα από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Mario Draghi, με φόντο την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία και την αβεβαιότητα για την τύχη της ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών ιταλικών τραπεζών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα εξετάσουν δύο επιλογές:
- Την επέκταση του προγράμματος κατά ένα εξάμηνο (έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017) με τον σημερινό ρυθμό μηνιαίων αγορών ομολόγων (ύψους 80 δισ. ευρώ)
- Την επέκταση κατά ένα εννεάμηνο (έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2017) με χαμηλότερο μηνιαίο ρυθμό αγορών ( 60 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των κριτηρίων της για την αγορά των ομολόγων, καθώς έχει περιορισθεί η δεξαμενή των επιλέξιμων για αγορά τίτλων με τα σημερινά κριτήρια.
Όποιο από τα δύο σενάρια και αν επιλέξει η ΕΚΤ, η διαφορά για τον επιπλέον όγκο των αγορών της δεν θα είναι σημαντική, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα αγοράσει επιπλέον 480 δισ. ευρώ και στη δεύτερη 540 δις. ευρώ.
Από την αρχή του προγράμματος – τον Μάρτιο του 2015 – οι αγορές ομολόγων αναμένεται να φθάσουν τα 2,2 έως τα 2,4 τρισ. ευρώ.
Ωστόσο, το ύψος των μηνιαίων αγορών έχει σημασία, καθώς μία μείωση του θα θεωρηθεί πιθανόν από την αγορά ως η αρχή μίας σταδιακής κατάργησης του QE ( tapering) με ενδεχόμενες αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων. Αναλυτές σημειώνουν ότι όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε το δικό της tapering, οι αγορές αντέδρασαν με αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων.
Αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, θα το σταθμίσει η ΕΚΤ στην αυριανή απόφασή της.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης