Ευρώπη

Γερμανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε E.ON. και RWE για την πυρηνική ενέργεια

Γερμανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε E.ON. και RWE για την πυρηνική ενέργεια
Tο δικαστήριο έκρινε, ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας δικαιούνται αποζημίωσης για τα διαφυγόντα κέρδη από την απόφαση της κυβέρνησης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας δικαίωσε τις διαχειρίστριες εταιρείες πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, στην προσφυγή που κατέθεσαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης, να κλείσουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο οι πυρηνικοί σταθμοί.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε, ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας δικαιούνται αποζημίωσης για τα διαφυγόντα κέρδη από την απόφαση της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, το 2002 η τότε συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων είχε αποφασίσει το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων φθάνοντας σε συμφωνία με τις εταιρείες να παράγουν μία ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ισοδύναμης ισχύος με την παραγωγή 32 ετών από τα υφιστάμενα εργοστάσια.
Ωστόσο, το 2011 και μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το οποίο χτυπήθηκε από τσουνάμι, η κυβέρνηση Merkel αποφάσισε το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής RWE, EON και Vattenfall προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη επικαλούμενες ζημία που υφίστανται, αφενός λόγω των επενδύσεων που έκαναν το διάστημα μεταξύ 2002 και 2011, τις οποίες δεν θα αποσβέσουν με την απόφαση της νυν κυβέρνησης, καθώς και για κέρδη που θα αποκόμιζαν με την προηγούμενη συμφωνία, τα οποία χάνουν.

Μεγάλες διεκδικήσεις

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι τρεις εταιρείες πρέπει να προσφύγουν εκ νέου στα δικαστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν συγκεκριμένα ποσά αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΟΝ Johannes Teyssen είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν, ότι η εταιρεία θα διεκδικήσει ποσό ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ οι προθέσεις της RWE παραμένουν άγνωστες.
Η σουηδική Vattenfall έχει ήδη προσφύγει στην διεθνή διαιτησία στην Ουάσιγκτον, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 5,7 δισ. ευρώ συν τους τόκους, με την απόφαση να αναμένεται στα μέσα του 2017, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η τέταρτη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια, η  Energie Baden-Wuerttemberg AG, δεν προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι είναι ως επί το πλείστον κρατικής ιδιοκτησίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης