Ευρώπη

Rajoy: Η νέα κυβέρνηση της Καταλονίας θα πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα

Rajoy: Η νέα κυβέρνηση της Καταλονίας θα πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα
Ο κ. Ραχόι δήλωσε ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με τους Καταλανούς, αλλά μόνο στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα
Η νέα περιφερειακή διοίκηση που θα συγκροτηθεί στην Καταλονία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το Σύνταγμα της Ισπανίας, το οποίο ορίζει το αδιαίρετο της χώρας, διαμήνυσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Πρόκειται για την πρώτη τοποθέτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού αφότου οι τρεις κύριες αποσχιστικές δυνάμεις διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία τους στις καταλανικές εκλογές, καταφέρνοντας βαρύ πολιτικό «χαστούκι» στις ελπίδες της Μαδρίτης ότι οι κάλπες θα αποδυνάμωναν το κίνημα ανεξαρτησίας.
Ο κ. Ραχόι δήλωσε ανοιχτός σε διαβουλεύσεις με τους Καταλανούς, αλλά μόνο στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα διοίκηση θα υπόκειται στο κράτος δικαίου.
Αποσαφήνισε δε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος που θα περιορίζει την ενότητα της Ισπανίας ή την εθνική κυριαρχία της.
Παρά την απόλυτη πλειοψηφία που κέρδισαν οι αποσχιστές, ο κ. Ραχόι φρόντισε να δώσει συγχαρητήρια στον καταλανικό βραχίονα των κεντρώων Ciudadanos, που αντιστέκονται στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη στη νέα περιφερειακή Βουλή.
Σημείωσε μάλιστα πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με την επικεφαλής της παράταξης Ίνες Αριμάδας, ουσιαστικά απορρίπτοντας την προγενέστερη πρόταση του αποσχιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν για συνομιλίες εκτός ισπανικού εδάφους.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναστείλει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας μέσω του Άρθρου 155 του Συντάγματος. Διευκρίνισε πως το αυτοδιοίκητο θα ενεργοποιηθεί εκ νέου μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης