Ευρώπη

Και η Δυτική Μακεδονία στο ευρωσχέδιο στήριξης οκτώ περιφερειών της ΕΕ που θα πλήξει η απανθρακοποίηση

Και η Δυτική Μακεδονία στο ευρωσχέδιο στήριξης οκτώ περιφερειών της ΕΕ που θα πλήξει η απανθρακοποίηση
Το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η Κομισιόν για τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομινίκ Ριστορί
Η Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνεται στις οκτώ περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υφίστανται ισχυρό πλήγμα από την πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της εξάρτησης τους είτε από τη βιομηχανία του άνθρακα, είτε από την εξόρυξή του.  
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα, η Κομισιόν υιοθέτησε μια νέα ειδική πρωτοβουλία για τις οκτώ αυτές περιφέρειες της Ευρώπης αναγνωρίζοντας ότι εξαρτώνται περισσότερο από άλλες γεωγραφικές ζώνες από τη βιομηχανία έντασης άνθρακα και από την εξόρυξη άνθρακα.
Με δεδομένο λοιπόν ότι στόχος της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία περιφέρεια της Ευρώπης που θα μείνει πίσω από τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον σε ότι αφορά τη βιομηχανία και τις υποδομές, η Κομισιόν δρομολογεί δύο νέες ειδικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών και βιομηχανικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές.
Την ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομινίκ Ριστορί, επισημαίνοντας πως «είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να διευκολυνθεί η ενεργειακή μετάβαση ιδίως των περιοχών που εξαρτημένες από τον άνθρακα. Θα πρέπει να υπάρξει ορθή διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων και δημιουργία νέων δραστηριοτήτων ταυτόχρονα με το κλείσιμο των ορυχείων».

Σε δύο «ομάδες» οι ωφελούμενες περιφέρειες  

Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες αυτές της Κομισιόν αφορούν:
•    Στις περιοχές έντασης άνθρακα στις οποίες εντάσσονται η Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα, το Śląsk στην Πολωνία και το Trenčín στη Σλοβακία. Οι τρεις αυτές περιοχές συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πιλοτική βάση για τον εντοπισμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων λύσεων που θα βοηθήσει να μεταβούν σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα είναι πιο ανθεκτικό την επόμενη ημέρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού, η Επιτροπή ξεκίνησε τη λειτουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας για να συγκεντρώσει τις περιφέρειες, τις εθνικές αρχές, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους ενδιαφερόμενους και τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της καινοτομίας και της χρηματοδότησης, ώστε να προσδιορίσουν τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της μετάβασης.
•    Στις περιφέρειες βιομηχανικής μετάβασης στις οποίες εντάσσονται η Wallonie στο Βέλγιο, η Hauts-de-France στη Γαλλία, το Piemonte της Ιταλίας, το Norra Mellansverige της Σουηδίας και το Sachsen της Γερμανίας. Οι πέντε περιφέρειες θα αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε πιλοτικά προγράμματα και σε συνεργασία με ομάδες εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, την άρση των επενδυτικών φραγμών, τον εξοπλισμό των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και την προετοιμασία για βιομηχανικές και κοινωνικές αλλαγές, με βάση τις στρατηγικές ευφυούς εξειδίκευσης.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειές τους έχουν αναπτύξει πάνω από 120 έξυπνες στρατηγικές για την περίοδο 2014 - 2020, με περισσότερα από 40 δισ. ευρώ να διατίθενται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μάλιστα το ποσό αυτό φθάνει τα 65 δις. ευρώ εάν συμπεριληφθεί και η εθνική συγχρηματοδότηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης