Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Νέους αγωγούς πετρελαίου θα κατασκευάσει η Πολωνία

Νέους  αγωγούς πετρελαίου  θα κατασκευάσει η Πολωνία
Στόχος η αύξηση των προμηθειών πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών
Η κυβέρνηση της Πολωνίας ενέκρινε  σχέδιο για την κατασκευή περισσότερων αγωγών προκειμένου  να βοηθήσει τη Βαρσοβία να προμηθεύεται πετρέλαιο και  από άλλες πηγές της Ρωσίας.
Η Πολωνία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που επεξεργάζεται από τη Ρωσία μέσω του ανατολικού τμήματος ενός αγωγού γνωστού ως "Friendship" (Φιλία) που εκτείνεται από τα σύνορα με τη Λευκορωσία έως το διυλιστήριο Plock, στην κεντρική Πολωνία.
 Το δυτικό τμήμα του αγωγού συνδέει το Plock με τη γερμανική πόλη Schwedt.
Το Plock συνδέεται επίσης με το λιμάνι του Γκντανσκ στη Βαλτική Θάλασσα, όπου η Πολωνία διαθέτει το δεύτερο διυλιστήριο της και λαμβάνει όλο και μεγαλύτερους όγκους πετρελαίου από τους επιτηρητές καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες.
Τα κρατικά διυλιστήρια PKN Orlen, ιδιοκτήτης των  Plock και Lotos με έδρα το Γκντανσκ, αγοράζουν περισσότερο πετρέλαιο από πηγές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Η Πολωνία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν δεύτερο αγωγό που θα συνδέει το Plock με το Γκντανσκ.
Στόχος του έργου είναι η δυναμική αύξηση της σημασίας των προμηθειών πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής διαφοροποίησης των παραδόσεων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.
Επί του παρόντος, η δυναμικότητα του αγωγού Gdansk-Plock είναι περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.
Η Πολωνία επιθυμεί επίσης να επεκτείνει τον αγωγό νότια στην Trzebinia, λέγοντας ότι οι νότιες περιοχές είναι σημαντικός καταναλωτής καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης