Ευρώπη

Κύπρος: Πιθανό να γίνει δημοψήφισμα στα μέσα του 2017 υποστηρίζει ο Mustafa Akinci

Κύπρος: Πιθανό να γίνει δημοψήφισμα στα μέσα του 2017 υποστηρίζει ο Mustafa Akinci
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη, ότι το α΄ τρίμηνο του 2017 οι δύο πλευρές θα προετοιμάσουν τα νέα συντάγματα των δύο κοινοτήτων
Πιθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Κύπρο στα μέσα του 2017 ο τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson στα κατεχόμενα.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Akinci είπε, ότι δεν ήταν δυνατό να επιλυθούν «όλες οι διαφορές» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Είπε ακόμη «ας έχουμε ένα περίγραμμα και ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το εδαφικό, τι θα συμβεί σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας ισότητα».
Στην ομιλία του ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη, ότι το α΄ τρίμηνο του 2017 οι δύο πλευρές θα προετοιμάσουν τα νέα συντάγματα των δύο κοινοτήτων και τα οποία θα τεθούν σε δημοψηφίσματα, πιθανότατα στα τέλη του β΄ τριμήνου του 2017.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο κ. Johnson ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Akinci για τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το διαιρεμένο νησί και είπε ότι «η Βρετανία επιθυμεί να βοηθήσει στην επίλυση της διαφοράς στην Κύπρο».
Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ακόμη, ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του στην διαδικασία που ακολουθείται υπό την καθοδήγηση και βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι το State Department είχε ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής φέτος.
«Στόχος μας παραμένει η υποστήριξη των προσπαθειών των μερών να καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση και να επανενωθεί η Κύπρος ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, Mark Toner.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης