Αμερική

Ο πρόεδρος της Αργεντινής απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ για εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος της Αργεντινής απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ για εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Η επιβολή κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας θεωρείται γενικά η πιο δραστική ενέργεια που θα μπορούσαν να πάρουν οι ΗΠΑ   
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri θέλει οι ΗΠΑ να πιέσουν περαιτέρω την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, αναστέλλοντας τις εισαγωγές πετρελαίου στη χώρα της Βόρειας Αμερικής.
Ο κ. Macri δήλωσε στους Financial Times ότι ένα τέτοιο «δρακόντιο» μέτρο, δικαιολογείται λόγω των αντιδημοκρατικών ενεργειών της κυβέρνησης Maduro και της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της Βενεζουέλας.
"Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου", είπε ο Macri.
"Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και είναι πραγματικά μια οδυνηρή κατάσταση.
Η φτώχεια αυξάνεται καθημερινά, οι υγειονομικές συνθήκες επιδεινώνονται επίσης".
Ο κ. Macri, του οποίου η κεντροδεξιά κυβέρνηση οδήγησε στην οικονομική ανάκαμψη της Αργεντινής και του οποίου το κόμμα είχε ισχυρή παρουσία στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 – άσκησε έντονη κριτική στη Βενεζουέλα και είναι ο πρώτος ηγέτης της Λατινικής Αμερικής που απαιτεί ένα τέτοιο εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου.
Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ, στέλνοντας περίπου 800.000 βαρέλια αργού ημερησίως στα διυλιστήρια των ΗΠΑ.
ΕΑπίσης περίπου το 95% των εσόδων της προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η επιβολή κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας θεωρείται γενικά η πιο δραστική ενέργεια που θα μπορούσαν να πάρουν οι ΗΠΑ, καθώς θα έβλαπτε όχι μόνο την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά επίσης θα δυσκολέψει τη Βενεζουέλα να αγοράζει εισαγόμενα τρόφιμα και φάρμακα και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Ο Macri δεν ανέφερε πολυμερή δράση κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, αλλά είπε ότι υπάρχει "ευρεία υποστήριξη" στη Λατινική Αμερική για τις ΗΠΑ αν το κάνουν.
"Μιλήσαμε για αυτό πολλές φορές με πολλούς ανθρώπους τον περασμένο μήνα", δήλωσε στους Financial Times.
Εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι δεν θα απαγορέψουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας γιατί όπως δήλωσαν μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις εγχώριες τιμές και ζημιές την αμερικανική οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης