Ευρώπη

Σε τεντωμένο σχοινί η Ισπανία -Στις 21/12 οι εκλογές στην Καταλονία - Αποπομπή Puigdemont και της κυβέρνησής του

Σε τεντωμένο σχοινί η Ισπανία -Στις 21/12 οι εκλογές στην Καταλονία - Αποπομπή Puigdemont και της κυβέρνησής του
Πλήρης στήριξη σε Rajoy από ΕΕ και ΗΠΑ
 Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο της καταλανικής κρίσης, καθώς η ψήφιση από την καταλανική βουλή υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία άνοιξε τον ασκό του αιόλου.
Η ισπανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας, αίροντας την αυτονομία της περιοχής, ενώ σε διάγγελμά του ο ισπανός πρωθυπουργός M. Rajoy ανακοίνωσε ότι "διαλύεται" το καταλανικό κοινοβούλιο και προκύρηξε εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου 2017.
Αναλυτικότερα με ε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας M. Rajoy ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας C. Puigdemont και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.
Όπως τόνισε ο M. Rajoy, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας C. Puigdemont με την κατηγορία της "εξέγερσης", έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας,
Παράλληλα η Γερουσία αποφάσισε την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, δίνοντας την δυνατότητα στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy, να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Η Γερουσία της Μαδρίτης αποφάσισε την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 155 που ουσιαστικά ισοδυναμεί με άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.
Στον αντίποδα, η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.
Μετά την απόφαση της Καταλονίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας παράλληλα ότι θα αποκαταστηθεί η τάξη.
«Το δημοψήφισμα ήταν εγκληματική πράξη.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει το Σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση της Καταλονίας κλιμακώνει την ένταση που έχει ξεσπάσει με την Ισπανία, αλλά η καταλανική κυβέρνηση δεν αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την απόφαση της.
Κι αυτό γιατί εάν η Γερουσία της Ισπανίας εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, η κυβέρνησης της Μαδρίτης θα άρει την αυτονομία της Καταλονίας και θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
O πρόεδρος της Καταλονίας, C. Puigdemont απηύθυνε σήμερα (27/10) έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας για "εξέγερση"

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας C. Puigdemont με την κατηγορία της "εξέγερσης", έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα (27/20) από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
"Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του C. Puigdemont   με την κατηγορία της εξέγερσης", μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου το Βερολίνο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην ιβηρική χερσόνησο, κάνει λόγο για νέα παραβίαση του συντάγματος εκ μέρους του καταλανικού κοινοβουλίου και, διαμηνύοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκφράζει τη στήριξή του στον ισπανό πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα μέσω twitter o S. Zaibert και παραπέμποντας στο απαραβίαστο των ισπανικών συνόρων που ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει όπως υπογραμμίζει, επισημαίνει ότι «η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παραβιάζει τις προστατευόμενες αυτές αρχές» της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Και τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την μονομερή αυτή διακήρυξη.
Αντιθέτως, το Βερολίνο «στηρίζει την ξεκάθαρη στάση του ισπανού πρωθυπουργού για την διαφύλαξη και αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει τέλος, την ελπίδα να αξιοποιήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τις υπάρχουσες δυνατότητες για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης.

Το Παρίσι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Le Drian.
«Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας M. Rajoy για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Rajoy.
Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο E. Macron κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα.
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την "ενότητα" της Ισπανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ X. Naouert.

Στο πλευρό της Ισπανίας η Βρετανία, δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, ότι δεν θα αναγνωρίσει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας που έλαβε το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλωνίας", ανέφερε σε δήλωση το γραφείο της πρωθυπουργού Theresa May.
"Βασίζεται σε ψήφο που κηρύχθηκε παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια", ανέφερε η δήλωση.
"Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την τήρηση του κράτους δικαίου, το σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διατήρηση της ισπανικής ενότητας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Και η Γερμανία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα 27 Οκτωβρίου 2017 ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Angela Merkel.
"Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία.
Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες, επομένως, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας", τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Steffen Seibert.
"Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη", συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα "όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης".




Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης