Ευρώπη

Ανακήρυξε ανεξαρτησία η Καταλονία - Άρση της αυτονομίας αποφάσισε η Ισπανική κυβέρνηση - «Ουδέν σχόλιο» από ΕΕ

Ανακήρυξε ανεξαρτησία η Καταλονία - Άρση της αυτονομίας αποφάσισε η Ισπανική κυβέρνηση - «Ουδέν σχόλιο» από ΕΕ
Η τοπική Βουλή ψήφισε ανεξαρητσία για την Καταλονία - Υποχωρεί κάτω από 1,16 το ευρω/δολάριο
Upd Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο της καταλανικής κρίσης, καθώς η καταλανική βουλή ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.
Η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης ήταν άμεση, με τη Γερουσία να αποφασίζει την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, δίνοντας την δυνατότητα στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy, να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της καταλανικής κυβέρνησης, η Γερουσία της Μαδρίτης αποφάσισε την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 155 που ουσιαστικά ισοδυναμεί με άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.
Στον αντίποδα, η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.
Μετά την απόφαση της Καταλονίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας παράλληλα ότι θα αποκαταστηθεί η τάξη.
«Το δημοψήφισμα ήταν εγκληματική πράξη.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει το Σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται ότι σήμερα (27/10/2017) το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης που θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση της Καταλονίας κλιμακώνει την ένταση που έχει ξεσπάσει με την Ισπανία, αλλά η καταλανική κυβέρνηση δεν αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την απόφαση της.
Κι αυτό γιατί εάν η Γερουσία της Ισπανίας εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, η κυβέρνησης της Μαδρίτης θα άρει την αυτονομία της Καταλονίας και θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

«Βουτιά» 2% για τον ισπανικό IBEX 35

«Βουτιά» 2% σημείωσαν οι ισπανικές μετοχές αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή της Καταλονίας υπέρ της ανεξαρτησία, διευρύνοντας τις απώλειες που κατέγραφαν από νωρίς εν μέσω των έντονων ανησυχιών.
Ειδικότερα, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη «βούλιαξε» κατά 2% αμέσως μετά την ψηφοφορία, στις 10.139,80 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος της Ισπανίας, με την Caixabank να υποχωρεί κατά 4,2%, την Bankia να σημειώνει απώλειες 2,7% και την Banco se Sabadell να καταγράφει «βουτιά» 6%.

Tusk: Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα

Για την ΕΕ δεν αλλάζει κάτι μετά την ψήφιση υπέρ της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει.
Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας.
Ελπίζω ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ευνοήσει τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι το επιχείρημα της βίας», δήλωσε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Tusk.

Κανένα σχόλιο από Κομισιόν

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Mina Andreeva.
Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο οποίος έχει πει κατ' επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Νωρίτερα

 Ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία πέρασε η τοπική Βουλή της Καταλονίας.
Υπέρ ψήφισαν 70βουλευτές, δέκα καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν τα τρία μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι Ciudadanos, που είχαν καταγγείλει το ψήφισμα.
Το ευρώ αποδυναμώνεται με την ισοτιμία στο 1,1591 σε σχέση με το δολάριο.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης