Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές ο Puigdemont - Η Santamaría ζητά από τη Γερουσία να θέσει την Καταλονία υπό κηδεμονία

Απέκλεισε πρόωρες εκλογές ο Puigdemont - Η Santamaría ζητά από τη Γερουσία να θέσει την Καταλονία υπό κηδεμονία
Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία
Upd  Ο ηγέτης της Καταλονίας C. Puigdeomont δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε.
Όπως είπε ο Puigdeomont, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές.
Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία.
Ο Puigdeomont τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.
"Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις.
Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα", συνέχισε.
Πρόσθεσε ότι πλέον "επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155" του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.
Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Sáenz de Santamaría, τάχθηκε σήμερα (26/10) υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε "να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος", λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Καταλανός πρόεδρος C. Puigdeomont ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η Santamaría, έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.

Νωρίτερα:

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Καταλονία, καθώς παρά το γεγονός ότι η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ματαιώνεται το διάγγελμα που σκόπευε να εκφωνήσει ο κυβερνήτης Carles Puigdeomont στις 15:30 ώρα Ελλάδας, τελικά πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι ο Puigdeomont, θα εκφωνήσει τελικά ομιλία σήμερα (26/10) στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τους πολιτικούς συμμάχους του ο Puigdeomont πρόκειται να ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Να σημειωθεί πάντως ότι μόλις διέρρευσαν οι πληροφορίες για πρόωρες εκλογές και όχι κήρυξη της ανεξαρτησίας, Καταλανοί αυτονομιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Puigdemont, φωνάζοντας «προδότες, προδότες».
Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι o κυβερνήτης της Καταλονίας δεν θα ανακηρύξει μονομερή ανεξαρτησία, αλλά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Ειδικότερα, σε μια κίνηση πολιτικού ελιγμού, ο Carles Puigdemont ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στις 14:30 ώρα Ελλάδας, κατά την οποία πιθανολογείται, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, πως θα ανακοινώσει την άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να προλάβει τη συνεδρίαση της ισπανικής Γερουσίας.
Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Puigdemont φαίνεται να καταλήγει σε αυτήν την επιλογή λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του, μέλη της οποίας επέμειναν στο να μην προχωρήσει στη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας που με τη σειρά της θα οδηγούσε τόσο την Καταλονία όσο και την Ισπανία σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση.
Πάντως, με αυτόν τον τρόπο ο Puigdemont καταφέρνει και να αποφύγει την επέμβαση της Μαδρίτης που θα στερούσε την αυτονομία της Καταλονίας και να παραμείνει πολιτικά ζωντανός, καθώς θα επιχειρήσει μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι δεν υποχώρησε έναντι των πιέσεων Rajoy και ότι διατήρησε ζωντανό το γενικότερο αίσθημα και αίτημα για ανεξαρτησία.
Νωρίτερα, σε επιστολή του προς την ισπανική Γερουσία, ο Puigdemont ανέφερε ότι τα μέτρα, που θέτουν την Καταλονία υπό επιτροπεία και τα οποία επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, αντιβαίνουν "μετωπικά" σε πολλά άρθρα του ισπανικού συντάγματος.
«Θα αποστερήσουν τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του" και θα δημιουργήσουν "μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση στην περιοχή», τονίζει ο κυβερνήτης της Καταλονίας.
Ο Puigdemont διαβεβαιώνει σε αυτό το κείμενο πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Rajoy παραβιάζουν κυρίως τα άρθρα σε σχέση με "το δικαίωμα των περιφερειών στην πολιτική αυτονομία".
"Για να επιλύσουμε αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει έκτακτη σοβαρή κατάσταση, θα δημιουργήσομε μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση αρπάζοντας από την Καταλονία την πολιτική αυτονομία της", γράφει ως συμπέρασμα στο κείμενο αυτό, αφού διαβεβαιώνει πως το να τεθεί η Καταλονία υπ
Προς το παρόν η κυβέρνηση της Καταλονίας προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 155 από την κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης, όπως μεταδίδει η El Mundo.

Άλμα 2,5% για τον IBEX 35, ράλι στις τράπεζες

Σημαντική άνοδο καταγράφει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Καταλονία δεν προτίθεται να κηρύξει μονομερώς την εναξαρτησία της, αλλά να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 2,5% στις 10.422 μονάδες.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης