Ευρώπη

Διαψεύδει η Βρετανία σημείωμα για την στρατηγική του Brexit

Διαψεύδει η Βρετανία σημείωμα για την στρατηγική του Brexit
Η Downing Street υπογράμμισε ότι το σημείωμα αυτό «δεν είναι κυβερνητικό έγγραφο» και ότι «δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit».
Ένα χειρόγραφο σημείωμα που φωτογραφήθηκε στα χέρια μιας βοηθού του αντιπροέδρου του Συντηρητικού Κόμματος και το οποίο ανέφερε ότι η στρατηγική της χώρας για το Brexit είναι «και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη» προκάλεσε αναταράξεις στην Βρετανία.
Η Downing Street διέψευσε σήμερα 29/11/2016 ότι το έγγραφο αντικατοπτρίζει ορθώς τα σχέδια του Λονδίνου.
Το χειρόγραφο σημείωμα, στο οποίο επίσης αναφερόταν ότι η Βρετανία δεν είναι πιθανό να παραμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, φωτογραφήθηκε στα χέρια της Julia Ntokeril, προσωπάρχη του Mark Fild , του αντιπροέδρου του Συντηρητικού Κόμματος, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με αξιωματούχους που χειρίζονται το Brexit στη Ντάουνινγκ Στριτ.
«Ποια είναι η στρατηγική; Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη», ή «οι Γάλλοι θα είναι αναμφίβολα οι πιο δύσκολοι», «είναι απίθανο να μας προτείνουν να παραμείνουμε στην ενιαία αγορά», είναι κάποιες από τις σημειώσεις που φαίνονται στο έγγραφο, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν σήμερα πολλές βρετανικές εφημερίδες.
Η Downing Street υπογράμμισε ότι το σημείωμα αυτό «δεν είναι κυβερνητικό έγγραφο» και ότι «δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit». Παρόλα αυτά πηγές αρνήθηκαν να πουν ποιος συμμετείχε στη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι σημειώσεις αυτές.
«Αυτές οι προσωπικές σημειώσεις δεν ανήκουν σε κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο ή σε ειδικό σύμβουλο», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. «Δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», πρόσθεσε.
Στο σημείωμα φαίνεται επίσης η φράση ότι «η εφαρμογή» του άρθρου 50, για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι πιθανό να είναι «δύσκολη».
Ο Michel Barnier, επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής, «θέλει να δει πρώτα ποια θα είναι η συμφωνία», όμως σύμφωνα με το σημείωμα η Βρετανία «δεν θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες», ενώ επισημαίνει ότι το Λονδίνο είναι πιθανό να επιδιώξει μια συμφωνία εμπορίου με την ΕΕ σαν κι αυτή του Καναδά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης