Ευρώπη

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την επίσπευση της κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την επίσπευση της κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας
Αν οι Ελβετοί είχαν ψηφίσει «ναι», η χώρα θα αύξανε την ενεργειακή της εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εισαγωγές πυρηνικής ενέργειας
Οι Ελβετοί σε ποσοστό 55% απέρριψαν σε δημοψήφισμα την πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, το 55% των ψηφοφόρων θέλουν να διατηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ το 45% ψήφισε υπέρ της κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό.
Ομάδες ακτιβιστών πίεζαν για το δημοψήφισμα από το 2011, μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια, η οποία καλύπτει περίπου το 35% των ενεργειακών αναγκών της Ελβετίας.
Αν οι Ελβετοί είχαν ψηφίσει «ναι», η χώρα θα αύξανε την ενεργειακή της εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από τις εισαγωγές πυρηνικής ενέργειας από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Γι’ αυτούς του λόγους η κυβέρνηση και οι βιομηχανίες της Ελβετίας εξέφρασαν την αντίθεση τους με την επιτάχυνση της κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας, τονίζοντας ότι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν επαρκεί, για να καλυφθούν οι ανάγκες και να παραμείνει η χώρα ενεργειακά αυτάρκης.
Προς το παρόν το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία θα συνεχίσει να προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο θα προέρχεται από την υδροηλεκτρική παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης