Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο 2017 για το μέλλον της Ευρωζώνης συγκαλεί ο Tusk

Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο 2017 για το μέλλον της Ευρωζώνης συγκαλεί ο Tusk
Υπέρ της μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο o επικεφαλής της ΕΕ
Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης θα συγκαλέσει για τον Δεκέμβριο του 2017 ο επικεφαλής της ΕΕ, Donald Tusk, προκειμένου να συζητηθούν βελτιώσεις στο νομισματικό μπλοκ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, τον Μάρτιο του 2019, με στόχο τη λήψη αποφάσεων σε βασικά θέματα έως τον Ιούνιο του 2018.
Σε μια σημερινή (21/9/2017) επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, που τους καλεί σε μια συνάντηση στο Ταλίν την ερχόμενη εβδομάδα, ο Tusk δήλωσε ότι στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται μια κοινή οντότητα στήριξης για το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης, η μείωση των κινδύνων στις τράπεζες και ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
O Tusk ανέφερε ότι οι ηγέτες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν την ικανότητα της Ευρώπης να δρα σε κρίσεις, μετατρέποντας τον ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο - μια ιδέα που προτάθηκε πρώτα από τη Γερμανία.
«Προκειμένου να προωθήσω αυτήν την ατζέντα, θα συγκαλέσω μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, που θα είναι ανοιχτή σε όλους», γράφει ο Tusk στην επιστολή.
«Συγκεκριμένες αποφάσεις για τα θέματα αυτά πρέπει να ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΕΕ.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Tusk, στη Σύνοδο θα μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο οι 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά όλες οι χώρες που υπέγραψαν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που συμφωνήθηκε το 2012, με στόχο την στήριξη της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο υπογράφηκε από 25 χώρες - όλα τα μέλη της ΕΕ πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας, ενώ η Κροατία δεν ήταν τότε μέλος (εισήχθη στην ΕΕ το 2013).
Η οντότητα στήριξης για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να είναι ο ESM.
Σύμφωνα με το Reuters, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν αναφέρει ότι οι συνομιλίες για το θέμα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης