Ευρώπη

Dijsselbloem: Το Eurogroup έχει έτοιμα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα - Ρεαλιστικός ο στόχος για το πλεόνασμα

Dijsselbloem: Το Eurogroup έχει έτοιμα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα - Ρεαλιστικός ο στόχος για το πλεόνασμα
Dijsselbloem: Το Eurogroup έχει έτοιμα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα - Ρεαλιστικός ο στόχος για το πλεόνασμα
Τα πρόσθετα μέτρα αφορούν σε νέες μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τον Dijsselbloem
Στην αποκάλυψη ότι το Eurogroup έχει έτοιμα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα, εφόσον αυτά απαιτηθούν κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, ο Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του άτυπου οργάνου, μιλώντας από τη Μάλτα.
Ειδικότερα, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της χώρας συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων το 2018, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Τα πρόσθετα μέτρα αφορούν σε νέες μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τον Dijsselbloem, ο οποίος φέρεται να σημείωσε πως «το Eurogroup έχει κάποια πρόσθετα μέτρα έτοιμα εφόσον αυτό απαιτηθεί το 2018 όταν το πρόγραμμα θα έλθει σε ένα τέλος».
Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα σημειώνει ότι «θα πρέπει να ανεβούν και πράγματι ανεβαίνουν κάθε χρόνο και ο στόχος είναι 3,5%»
«Από εκεί θα αποφασίσουμε για πόσο είναι δυνατό να μείνουν σε αυτό το επίπεδο», επισήμανε, ενώ προσέθεσε πως «μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό «ναι» είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο και κατέστησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στους στόχους για τα πλεονάσματα, τουλάχιστον ως το 2019.
Σε κάθε περίπτωση, είπε, αυτό θα γίνει όταν το αποφασίσουν οι δανειστές.
Κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο Dijsselbloem ανέφερε ότι ήταν «εποικοδομητικές» και ότι καταγράφηκε πρόοδος.
Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε πως οι συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση επικεντρωθήκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις.
«Αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Dijsselbloem υποστήριξε: «Στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέους τους».
Όπως τόνισε, πάντως, το ζήτημα του χρέους έχει ήδη συζητηθεί στο Eurogroup του Μαΐου, όπου ειπώθηκε ότι θα γίνουν κάποια επιπλέον βήματα για να μειωθεί το βάρος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
«Αν, και όταν φυσικά, οι Έλληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει», απάντησε, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.


«Δικαιολογημένα αισιόδοξος» για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 ο Επίτροπος Moscovici

Στην «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στην Αθήνα αναφέρθηκε σήμερα 24 Νοεμβρίου ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξή στο πρακτορείο Bloomberg, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει «δικαιολογημένα αισιόδοξος» για μια «θετική συζήτηση» πάνω σε «όλα τα ζητήματα» για την Ελλάδα, στο «σημαντικό» Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Επίσης, επισήμανε πως σημειώθηκε «πολύ σημαντικής πρόοδος» κατά τη διάρκεια της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα, προσθέτοντας ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα λίγη πρόοδος για να κλείσει η β' αξιολόγηση, την οποία συνέδεσε με την επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Αυτό που εύχομαι για την Ελλάδα, ως υπεύθυνος για την αξιολόγηση του προγράμματος, είναι να χτίσουμε μια ιστορία επιτυχίας», υπογράμμισε ο Γάλλος Επίτροπος αναφερόμενος στην επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο Pierre Moscovici επανέλαβε πως εφόσον η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, έτσι και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και να δεχθούν να προχωρήσουν σε «θετικές συνομιλίες» για το ελληνικό χρέος, ζητώντας και πάλι «συνολική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους».

Regling (ESM): Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, καλές οι πιθανότητες εξόδου στις αγορές

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM).
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε οι πιθανότητες εξόδου στις αγορές είναι πολύ καλές.
Ο ίδιος τόνισε πως αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ, σε αυτή την περίπτωση, φέρεται να απέρριψε ένα νέο πρόγραμμα.

Πηγή:www.bankingnews.gr    
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης