Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Draghi: Παράταση του QE αν κριθεί απαραίτητο - Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις - Ανησυχία για τη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος

Draghi: Παράταση του QE αν κριθεί απαραίτητο - Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις - Ανησυχία για τη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος
Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη οριακή ενισχυσή του, ανέφερε o Mario Draghi
Το QE, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, θα διατηρηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017 και θα παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο.
Τον Οκτώβριο αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, αλλά αυτές δεν θα ληφθούν με βιασύνη.
Είναι περίπλοκο ζήτημα το QE.
Αυτό ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί έναν παράγοντα που προκαλεί ανησυχία, αλλά η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν καλύτερη του αναμενόμενου στο α' εξάμηνο 2017.
Σαφώς υπάρχει ανάγκη παρακολούθησης της πορείας του ευρώ καθώς επηρεάζει τη σταθερότητα των τιμών, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έχει σημασία για εμάς η πορεία του ευρώ, αλλά δεν αποτελεί «στόχο» της νομισματικής μας πολιτικής, ξεκαθάρισε.
Ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά την πρόσφατη οριακή ενισχυσή του, ανέφερε, επιβεβαιώνοντας στην ουσία ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική.
Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι παραμένουν οι συνθήκες καθοδικών πιέσεων για τον πληθωρισμό, συστήνοντας "υπομονή".
Υπάρχει «ανησυχία» για την πορεία του πληθωρισμού, αν και ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί ελαφρώς καλύτερη πορεία, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Draghi, ανέφερε ότι εντός του φθινοπώρου θα αποφασιστεί η νομισματική πολιτική για μετά το 2017.
Εάν υπάρξει ανάγκη είμαστε άμεσα έτοιμοι να αυξήσουμε το QE είτε αναφορικά με το ύψος των αγορών είτε με τον χρόνο εφαρμογής του.
Εντούτοις, γνωστοποίησε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ το θέμα της πιθανής «έλλειψης» ομολόγων που μπορούν να συμμετάσχουν στο QE.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα της ΕΚΤ στηρίζουν την οικονομία της ευρωζώνης.
Άλλωστε, αναμένεται ανάπτυξη 2,2% φέτος, 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019.
Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% φέτος, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019.
Θα αρχίσει, δηλαδή, να υποχωρεί προς τα τέλη του 2017.
Επίσης, υπήρξε ανάκαμψη της παροχής τραπεζικής ρευστότητας προς τον ιδιωτικό τομέα για το σύνολο της ευρωζώνης.
Στα στοιχεία που παρουσίασε διαφαίνεται η ανάκαμψη της παροχής τραπεζικής ρευστότητας προς τον ιδιωτικό τομέα για το σύνολο της ευρωζώνης.
Υπάρχει πολύ καλή πορεία στις επενδύσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων, κάτι στο οποίο έχει βοηθήσει και η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι είναι αναγκαία μία ήπια νομισματική πολιτική.
Όλες οι χώρες θα ευνοηθούν εάν φροντίσουν να διατηρήσουν ισορροπημένα τα δημοσιονομικά τους μεγέθη, τόνισε, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω ενίσχυση της νομισματικής ένωσης παραμένει μία βασική προτεραιότητα για όλους.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ανακοινώθηκε ότι τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα, ενώ το guidance για τη διαμόρφωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν άλλαξε, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αιτίας της σταθερής στάσης της ΕΚΤ είναι το ισχυρό ευρώ, καθώς αν η EKT έστελνε σήμα για τον περιορισμό του QE το ενιαίo ευρωπαϊκό νόμισμα θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους.
Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το

Στο σκοτάδι βρίσκονται οι αναλυτές σχετικά με το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς το ισχυρό ευρώ αλλάζει τα σχέδια του Mario Draghi για την έναρξη του tapering.
Την ίδια ώρα ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την κεντρική τράπεζα, λόγω της έλλειψης ομολόγων προς αγορά.
Ενδεικτική είναι η ανάλυση της ING, η οποία κάνει λόγο για «παγιδευμένη» ΕΚΤ,  καθώς δυσκολεύεται να ανακοινώσει το tapering λόγω του ισχυρού ευρώ.
Η οικονομία της Ευρωζώνης ισχυροποιείται, η απειλή του αποπληθωρισμού εξαφανίστηκε, η εταιρική κερδοφορία αναπτύσσεται και η αισιοδοξία μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενισχύεται.
Φαντάζει σαν η ιδανική χρονική περίοδος για να ανακοινώσει η ΕΚΤ τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα,  αναφέρουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας.
Το ευρώ καταγράφει ράλι 15% από τις αρχές του 2017, σε υψηλά δύο ετών και πλέον έναντι του δολαρίου.
«Το ισχυρό ευρώ έχει περιπλέξει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τον περιορισμό του QE.
Ένα ξεκάθαρο σήμα για το tapering στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7/9 θα στείλει το ευρώ ακόμη ψηλότερα, ενδεχομένως υπονομεύοντας την ανάκαμψη.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής λόγω της έλλειψης ομολόγων», εξηγεί σε σημείωμά του ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
«Η ΕΚΤ έχει κολλήσει στην παγίδα του ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ING εκτιμά ότι μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης θα συζητάμε για όσα τελικά δεν είπε ο Mario Draghi και όχι για αυτά που ανακοίνωσε.
Σύμφωνα με τους αναλυτές οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ αναμένεται να μειωθούν κατά 20-30 δισ. από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018.
Εάν ενισχυθεί περαιτέρω το ευρώ, το tapering μπορεί να συρρικνωθεί στα 10 δισ. ευρώ.
Το ισχυρό ευρώ έχει αρχίσει να προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην ΕΚΤ και τον Mario Draghi, ο οποίος κάποια στιγμή θα πρέπει να ανακοινώσει τα σχέδια για το tapering, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Ως γνωστόν το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 2,4% έναντι του δολαρίου μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο (2017) και οι ανησυχίες αυξάνονται ότι το ισχυρό ευρώ ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη και να αποδυναμώσει τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Όσο πιο ακριβό είναι το ευρώ, τόσο πιο ακριβά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις εξαγωγές.
Συγχρόνως, επιβραδύνει τον πληθωρισμό καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται φθηνότερα.
«Η μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξηγηθεί γιατί το ευρώ αυξάνεται και για το πώς ο ισολογισμός θα συνεχίσει να αντέχει νομισματικά μέτρα τόνωσης ακόμα και μετά τη μείωση θα μπορούσε να επιτρέψει σταδιακό tapering» επισημαίνεται σε ανάλυση του Anatoli Annenkov της Societe Generale.
Επομένως, «η πρόβλεψη για τον πληθωρισμού για το 2019 είναι κρίσιμη».
Σύμφωνα με τη Societe Generale, «μεταξύ των προβλέψεων του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 4,2%, υπονοώντας ότι η συνολική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2018 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,2% περίπου στο 1,1%», αναφέρει ο Annenkov.
Σύμφωνα, με ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, η άνοδος του κοινού νομίσματος είναι από μόνη της μια μορφή σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Μάλιστα, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να ξεκινήσει μια πορεία προς το tapering πριν η Fed να αρχίσει τη μείωση του ισολογισμού της.
Εν τω μεταξύ, η BNP Paribas αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα προετοιμάσει το έδαφος για ανακοίνωση του tapering τον Οκτώβριο.
«Η απογοήτευση σχετικά την ανασυγκρότηση των ΗΠΑ και η σύγχυση που επικρατεί στον Λευκό Οίκο έχει ενισχύσει το ευρώ», δήλωσε ο Jane Foley από τη Rabobank.
Εάν το ευρώ θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να αναλύσουν την οικονομική επίπτωση.
Συγκεκριμένα, θα είναι προσεκτικοί απέναντι σε ένα ισχυρό ευρώ που θα πλήξει τους εξαγωγείς και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ για την αύξηση του πληθωρισμού, τη στιγμή που προετοιμάζονται για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Το ευρώ εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ένα αδιαμφισβήτητο ασφαλές καταφύγιο, με τις αναμνήσεις της κρίσης χρέους να παραμένουν πρόσφατες.
Ωστόσο, η άνοδος της τάξης του 15% έναντι του δολαρίου φέτος οδήγησε τους επενδυτές να προσέξουν τα δομικά του πλεονεκτήματα.
Οι προβλέψεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ το 2017 διαμορφώνονται στο 2% περίπου.
Αλλά ενώ οι ευρωπαϊκές προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά από την αρχή του έτους, ο αντίστοιχος αμερικανικός αριθμός έχει αναθεωρηθεί πτωτικά κατά το ήμισυ περίπου.
Εκτός αυτού, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ αυξάνεται.
«Η κατάρρευση της συσχέτισης μεταξύ διάθεσης για ρίσκο και του ευρώ προκύπτει  επειδή το γενικό outlook για την Ευρωζώνη φαίνεται λιγότερο αρνητικό», δήλωσε ο Rory McPherson από την Psigma Investment Management.
«Από την αρχή του έτους, έχουμε υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για τις ΗΠΑ ενώ το momentum βρίσκεται πίσω από την οικονομία της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Stephen Gallo της BMO Financial Group.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια ευαίσθητη κατάσταση καθώς θα πρέπει να βγάλει ένα κουνέλι από το καπέλο της για να επιβραδύνει το ράλι του ευρώ και το να μιλήσει απλά για το νόμισμα δεν θα βοηθήσει», δήλωσε ο Thomas Flury της UBS Group.
Σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch, μια άνοδος του ευρώ κατά 10% μειώνει κατά 40 με 50 μονάδες βάσης τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μια προς τα κάτω αναθεώρηση στο 1,4% ή 1,5% από την ΕΚΤ.
«Η υποβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό στην ουσία συνδυάζονται με πρόσθετη νομισματική διευκόλυνση, όχι απόσυρση.
Και οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένεται ένα tapering για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.
Αυτό είναι και το δίλημμα γισ την ΕΚΤ».
«Πιστεύουμε ότι ο βασικός λόγος για στάση αναμονής στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι η απότομη άνοδος της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου μετά τα τέλη Ιουνίου, μια κίνηση που η ΕΚΤ δεν θέλει να αλλάξει γρήγορα μέσω πρόσθετης επιθετικής (hawkish) ρητορικής» επισημαίνεται οι αναλυτές της UBS, σε σχετική τους ανάλυση.
Εξάλλου, σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, οι αναλυτές της Goldman Sachs συζήτησαν ότι το συνολικό απόθεμα αγορών είναι σημαντικότερο για το QE παρά το μηνιαίο ποσό ροής.
«Η επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών θα πρέπει συνεπώς να έχει εύλογες συνέπειες για τις αποδόσεις των ομολόγων, εφόσον το απόθεμα των αγορών υπάρχει μέσω της συνεχιζόμενης επανεπένδυσης» αναφέρεται.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει σύντομα το τέλος του μηνιαίου προγράμματος αγορών assets σύντομα ενισχύοντας παράλληλα τη μελλοντική καθοδήγηση, ώστε η αγορά να μην ξεκινά την αποτίμηση πρόωρων αυξήσεων.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα αναβάλει την απόφαση για την τροποποίηση ή την επέκταση της δέσμης μέτρων τόνωσης τον Οκτώβριο, ενώ το ενδιαφέρον όσον αφορά στην αυριανή (7/9/2017) να επικεντρώνεται στην αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ.

(πρώτη ενημέρωση 7 Σεπτεμβρίου 2017, 00:27)

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης