Ευρώπη

Μ.Βρετανία: Αλλαγή στα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης θα επέφερε έως 3,5% αύξηση στην ζήτηση ενέργειας

Μ.Βρετανία: Αλλαγή στα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης θα επέφερε έως 3,5% αύξηση στην ζήτηση ενέργειας
Οι Βρετανοί νομοθέτες αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον ενόψει Brexit, να αποφασίσουν ποιοι ευρωπαϊκοί νόμοι θα διατηρηθούν στην εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ρυθμίζουν την ενεργειακή απόδοση
To Brexit θα μπορούσε να αυξήσει την ενεργειακή ζήτηση της Μεγάλης Βρετανίας κατά περίπου 3,5% σε ετήσια βάση και να προσθέσει 80 ευρώ στον ετήσιο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας κάθε βρετανικού νοικοκυριού, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της χώρας επιλέξει να μην ακολουθήσει τα υψηλά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Euractiv, σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα (ECIU), το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να "εξουδετερώσει" την πρόοδο στην ενεργειακή απόδοση, σε περιπτωση που αποφασίσει να καταργήσει τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ και να ανοίξει "την πόρτα" σε φθηνότερες, λιγότερο αποτελεσματικές κινεζικές συσκευές.
Οι Βρετανοί νομοθέτες- στο περιθώριο περίπου 18 μηνών- αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον ενόψει Brexit, να αποφασίσουν ποιοι ευρωπαϊκοί νόμοι θα διατηρηθούν στην εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ρυθμίζουν την ενεργειακή απόδοση.
Σημειώνεται, ότι οι προσπάθειες της ΕΕ συνέβαλαν στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης κατοικιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι πιο ενεργοβόρες συσκευές αντικαταστάθηκαν σταδιακά από πιο αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.
Οι προσπάθειες για την προώθηση φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας έχουν επίσης αποδώσει τόσο σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο και σε μειώσεις λογαριασμών.
Η μελέτη της ECIU επικεντρώθηκε σε ένα σενάριο, στο οποίο επτά βρετανικές συσκευές με τις υψηλότερες πωλήσεις, από φορητούς υπολογιστές έως ψυγεία, αντικαταστάθηκαν από τα "πλησιέστερα" κινέζικα προϊόντα του είδους τους.
Για να αποφευχθούν τα λανθασμένα αποτελέσματα, η μελέτη έλαβε υπόψη μόνο προϊόντα που είναι διαδεδομένα στις αγορές.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι πιο ενεργοβόρες κινεζικές συσκευές θα κοστίζουν στα βρετανικά νοικοκυριά επιπλέον £ 69 (€ 74) ετησίως, με τις σημαντικότερες διαφορές στην κατανάλωση ρεύματος να παρατηρούνται σε φορητούς υπολογιστές, φούρνους μικροκυμάτων και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ίσως πιο σημαντικό, η ετήσια ζήτηση ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά περίπου 3,5%, εάν τα 27 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά στραφούν σε λιγότερο αποδοτικά μοντέλα.
Για λόγους σύγκρισης, σημειώνεται, ότι το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley Point C της Βρετανίας, το οποίο είναι ακόμη υπό κατασκευή, θα καλύπτει το 7% της εθνικής ζήτησης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης