Τελευταία Νέα
Αφρική

Οι τιμές του πετρελαίου «πνίγουν» την Αλγερία ενώ η… ιστορία "κλείνει την πόρτα" στο χρέος

Οι τιμές του πετρελαίου «πνίγουν» την Αλγερία ενώ η… ιστορία
Ιστορία και πολιτική  εμποδίζουν την έκδοση ομολόγων, λένε οι αναλυτές
Οι νέες πραγματικότητες των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου δεν έχουν ακόμη πείσει τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής στην Αλγερία ότι ήρθε η ώρα για μια ριζική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με το Bloomberg σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ - με την εξαίρεση της καταστραφείσας από τον πόλεμο Λιβύης και με επιβολή κυρώσεων στο Ιράν - η Αλγερία απέχει από το «χτύπημα» των παγκόσμιων αγορών χρεών τρία χρόνια μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ούτε έχει αναθεωρήσει τους νόμους για να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές.
Μια χώρα γερασμένων ηγετών που απέκτησε ανεξαρτησία πριν από περισσότερο από μισό αιώνα πριν, είναι ενωμένη στην αντίθεσή της, στην «υποθήκευση» του μέλλοντος της χώρας.
Αντίθετα, η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει περάσει σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του πετρελαίου, σε ξένους προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, καθώς γίνεται μια ευαίσθητη πολιτική μετάβαση.
Ο Πρόεδρος Abdelaziz Bouteflika, 80 ετών, ο οποίος έχει δει σπάνια το κοινό από τότε που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2013, δεν έχει σαφή διάδοχο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια περίοδος  αστάθειας.
Τα 100 δισ.  ευρώ μπορούν να αγοράσουν χρόνο για τους φορείς χάραξης πολιτικής, αλλά η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων κινδυνεύει να επιφέρει μεγαλύτερο βάρος σε μια οικονομία που αγωνίζεται με υποτονική ανάπτυξη και ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στη Μέση Ανατολή.
Οι αρχές δεν «λαμβάνουν υπόψη τις νέες πραγματικότητες που συνδέονται με τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου», δεδομένου ότι η μείωση των αποθεμάτων «είναι απίθανο να αντιστραφεί σύντομα», δήλωσε ο Jean-Paul Pigat, επικεφαλής της έρευνας στο Lighthouse που εδρεύει στο Ντουμπάι .
"Οι οικονομίες σε ολόκληρη την περιοχή πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με την έκδοση διεθνούς χρέους και την εμβάθυνση των τοπικών κεφαλαιαγορών να αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας", ανέφερε.
Μέλη του ΟΠΕΚ έχουν συγκεντρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση διεθνών ομολόγων από το 2014, αξιοποιώντας τα χαμηλά επιτόκια και αυξάνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Η αποστροφή στο εξωτερικό χρέος έχει τις ρίζες της στο αποικιακό παρελθόν της Βόρειας Αφρικής.
Στην Αλγερία, η εθνική κυριαρχία έχει μετατραπεί σε «εμμονή» που οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στον επταετή πόλεμο για ανεξαρτησία από τη Γαλλία που έληξε το 1962, δήλωσε ο Riccardo Fabiani, αναλυτής στην Eurasia.
Μπορεί επίσης να εντοπιστεί μια κρίση χρέους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τα μέτρα λιτότητας που είχαν επιβληθεί από το ΔΝΤ.
 Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου έκτοτε επέτρεψαν στο έθνος να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, μειώνοντας το εξωτερικό του χρέος σε λιγότερο από 4%της οικονομικής παραγωγής στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι "θα κάνουν οτιδήποτε για να αποφύγουν να δανεισθούν χρήματα", δήλωσε ο Fabiani. "Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να το κάνουν αυτό για ένα ή δύο χρόνια, αλλά είναι σαφές ότι μέχρι το 2020 αυτό δεν θα λειτουργήσει."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης