Ευρώπη

Ισπανία: Πιθανόν ζει και διαφεύγει της σύλληψης ο δράστης - Τί γράφει ο διεθνής Τύπος

Ισπανία: Πιθανόν ζει και διαφεύγει της σύλληψης ο δράστης - Τί γράφει ο διεθνής Τύπος
Από τους συνολικά 126 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Βαρκελόνη και στο Καμπρίλς, οι 65 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Πιθανόν είναι ακόμη ζωντανός και διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη, ο άνθρωπος ο οποίος οδηγούσε το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε πλήθος διαβατών και τουριστών στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας δεκατρείς ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σχεδόν εκατό, ανακοίνωσε χθες η ισπανική αστυνομία, διαψεύδοντας δημοσιεύματα των ΜΜΕ κατά τα οποία ο δράστης σκοτώθηκε στο Καμπρίλς.
Ο Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο, επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν.
«Παραμένει πιθανό αλλά, αντίθετα με όσα ξέραμε πριν από τέσσερις ώρες, αποδυναμώνεται», είπε ο Τραπέρο σε τηλεοπτικό δίκτυο της περιοχής.
Ο οδηγός εγκατέλειψε το φορτηγάκι και διέφυγε την Πέμπτη, αφού έπεσε πάνω σε περιπατητές στη Λας Ράμπλας, τον πιο γνωστό δρόμο της Βαρκελόνης, αφήνοντας πίσω του δεκατρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους.
Η επίθεση προστέθηκε σε μια σειρά ενεργειών στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο στις οποίες εξτρεμιστές χρησιμοποίησαν αυτοκίνητα ως όπλα, μια τακτική που είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί. Οι τρομοκρατικές ενέργειες αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ισπανία.
Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που υποστήριξε ότι επρόκειτο για αντίποινα εναντίον των χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.
Αρκετές ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελόνη αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε ανθρώπους στο Καμπρίλς, 120 χλμ. από τη Βαρκελόνη, αφού έπεσαν με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς και αστυνομικούς. Οι δράστες είχαν μαζί τους ένα τσεκούρι και μαχαίρια και φορούσαν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά. Οι τέσσερις έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενός αστυνομικού, διευκρίνισε ο Τραπέρο. Μια Ισπανίδα σκοτώθηκε στην επίθεση στο Καμπρίλς, ενώ πολλοί άλλοι πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από τους συνολικά 126 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Βαρκελόνη και στο Καμπρίλς, οι 65 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι υπήκοοι 34 χωρών, από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες ως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Τί γράφει ο διεθνής Τύπος

Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρει στον τίτλο της «Τρομοκρατική επίθεση στη La Rambla της Βαρκελώνης» ενώ δημοσιεύει μια συγκλονιστική εικόνα από τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση ενώ η ισπανική εφημερίδα La Razon κυκλοφορεί με μαύρο εξώφυλλο και τίτλο «Ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία».
Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στοχοποίησης της Ευρώπης από το ισλάμ και το ISIS.
Τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει στην Ευρώπη και εκτελούν μεμωνομένες τρομοκρατικές επιθέσεις προκαλώντας το χάος και την καταστροφή.

New York Times: Από τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS έχουν σκοτωθεί 330 στην Ευρώπη και τραυματιστεί πάνω από 1200

Ισλαμιστές εξτρεμιστές τρομοκράτες πραγματοποίησαν πάνω από 12 πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη από το 2015, σκοτώνοντας περισσότερους από 330 πολίτες ενώ πάνω από 1200 τραυματίστηκαν.
Έξι από τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν οχήματα ως όπλα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της Πέμπτης 17 Αυγούστου 2017 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Η επίθεση στη Βαρκελώνη είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό στη Δυτική Ευρώπη από τις αρχές Ιουνίου, όταν ένα φορτηγάκι έπεσε στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της γέφυρας του Λονδίνου, παρασύροντας πεζούς.
Η επίθεση στο Λονδίνο ήρθε μόλις 12 ημέρες μετά από βομβιστική επίθεση στο Manchester Arena και περίπου δύο μήνες μετά από μια παρόμοια επίθεση στην καρδιά του Λονδίνου.
Οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είχαν άμεση σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.
Δύο από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά, οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2016, καθοδηγήθηκαν από το ισλαμικό κράτος και διεξήχθησαν από μαχητές – τρομοκράτες που εκπαιδεύτηκαν στο Ιράκ και τη Συρία.
Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ.

Πηγές:  ΑΠΕ, bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης