Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Ισπανία:Τρομοκρατικό πυρήνα 8 ατόμων βλέπουν πίσω από το διπλό χτύπημα οι αρχές - Συνελήφθη και 4ο άτομο, στους 130 οι τραυματίες

Ισπανία:Τρομοκρατικό πυρήνα 8 ατόμων βλέπουν πίσω από το διπλό χτύπημα οι αρχές -  Συνελήφθη και 4ο άτομο, στους 130 οι τραυματίες
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται 17 τραυματίες, άλλοι 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση - Έκκληση Poutin για διεθνή συνεργασία
upd  Στη σύλληψη και τέταρτου ατόμου ανακοίνωσαν οι ισπανικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και στη Καμπρίλς που άφησε πίσω της 14 νεκρούς και τουλάχιστον 130 τραυματίες.
Όπως ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 130, εκ των οποίων 17 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλοι 30 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Όπως έγινε γνωστό, οι νεκροί και οι τραυματίες από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα ανήκουν σε 34 διαφορετικές εθνικότητες.

Οκτώ άτομα θεωρούνται ύποπτα από τις ισπανικές αρχές σύμφωνα με το reuters για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρχε σχέδιο για επίθεση με αέριο.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ισπανία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις συλλήψεις ενώ καταζητείται ένα ακόμη άτομο.
Ο  Ρώσος πρόεδρος Vladimir Poutin απήυθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «ενώσει τις προσπάθειές της» προκειμένου να πολεμήσει «χωρίς κανέναν συμβιβασμό εναντίον των δυνάμεων της τρομοκρατίας», μετά την επίθεση που στοίχισε την ζωή τουλάχιστον 13 ανθρώπων στη Βαρκελώνη.
«Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη όλες οι χώρες της διεθνούς κοινότητας να ενώσουν πραγματικά τις προσπάθειές τους σε μια μάχη χωρίς συμβιβασμούς εναντίον των δυνάμεων της τρομοκρατίας» τόνισε ο Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον βασιλιάς της Ισπανίας. 

Την φωτογραφία του 18χρονου Moussa Oukabir, τον οποίο θεωρούν ως τον οδηγό που έριξε το λευκό φορτηγό πάνω στη La Rambla αφήνοντας πίσω του 13 νεκρούς, έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισπανικές Αρχές.
Η αστυνομία ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο 18χρονος, ο οποίος κατόπιν της φρικιαστικής επίθεσης έφυγε πεζή, είναι αυτός που αναζητά για το μακελειό στη Βαρκελώνη.
Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρει ότι οι ισπανικές αρχές εργάζονται πάνω στο σενάριο ότι ο Moussa Oukabir, αλλά δεν επιβεβαιώνουν ακόμα επίσημα το ρόλο του στην επίθεση.
Σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές ο Moussa ζει στην πόλη Ριπόλ, όπως και ο αδερφός του Drill, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί.

Συναγερμός

Σε αντιτρομοκρατικό συναγερμό έχει τεθεί η Ισπανία ύστερα από το φονικό τρομοκρατικό «χτύπημα» στη Βαρκελώνη και την απόπειρα νέας επίθεσης στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς (120 χλμ νότια της Βαρκελώνης), την οποία απέτρεψε τα ξημερώματα η αστυνομία της Καταλονίας.

Στους 13 ανέρχονται οι νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες όταν άσπρο βαν έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον πολυσύσχαστο δρόμο La Rambla, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι τοπικές αρχές.
Το Ισλαμικό Κράτος ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο πλέον έχει βάλει στόχους τουριστικά θέρετρα και τουρίστες.
Σε εξέλιξη είναι μια τεράστια επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης του χτυπήματος στη Βαρκελώνη, το οποίο άφησε πίσω του 13 νεκρούς και τουλάχιστον 100 τραυματίες.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης που οδηγούσε το βαν που έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου στην κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης, La Rambla, απομακρύνθηκε από το σημείο της επίθεσης πεζή.
Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα τα ξημερώματα η αστυνομία της Καταλονίας απέτρεψε νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, καθώς όπως έγινε γνωστό αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 5 άτομα, τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο που έπεσε πάνω στο πλήθος στον παραλιακό δρόμο της πόλης.
«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και κτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν 6 πολίτες, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά, και ένας αστυνομικός ενώ όπως έγινε γνωστό κατόπιν της εξουδετέρωσης των δραστών, αυτοί φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά που στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι ήταν ψεύτικες.
Η αστυνομία υποστήριξε ότι η επίθεση στο Καμπρίλς συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη, ενώ οι ισπανικές Αρχές συνδέουν και την έκρηξη με ένα νεκρό που έγινε σε άλλη κωμόπολη νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, καθώς αναφέρεται πως οι κάτοικοι του σπιτιού ετοίμαζαν εκρηκτικά.
Το περιστατικό αυτό έγινε πριν την επίθεση στη Βαρκελώνη.
Όλα αυτά τα περιστατικά έχουν θέσει σε συναγερμό τις Αρχές και την αντιτρομοκρατική στην Ισπανία, οι οποίες όχι μόνο αναζητούν το δράστη της πολύνεκρης επίθεσης στη Βαρκελώνη αλλά προσπαθούν να καταλήξουν και στον αριθμό των εμπλεκόμενων σε αυτές τις επιθέσεις.
Σημειώνεται πως ήδη οι ισπανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη, η οποία έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 17/8 όταν ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε στο πλήθος που περπατούσε στην πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο La Rambla της Βαρκελόνης προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ περίπου 100 τραυματίστηκαν.
Τα θύματα - νεκροί και τραυματίες - είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.
Την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναφέροντας πως «η επίθεση της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους» και ότι «η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ανταπόκριση της έκκλησης να πληγούν τα κράτη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ».
Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Καμπρίλς.
 
Τρεις συλλήψεις
Μέχρι στιγμής οι ισπανικές Αρχές έχουν συλλάβει τρία άτομα, αν και διαφεύγει ο δράστης του μακελειού στη Βαρκελώνη.
Όσον αφορά τους συλληφθέντες, ο ένας είναι Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο.
Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες, περιστατικό που η αστυνομία το συνδέει με την επίθεση στη Βαρκελώνη.
Ο δεύτερος συλληφθείς είναι Μαροκινός, ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ και συνδέεται με την ενοικίαση του φορτηγού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.
Κανείς από τους δύο δεν έχει ποινικό μητρώο.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ραδιόφωνο της Καταλονίας, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη ενός τρίτου ατόμου στη Ριπόλ, το οποίο όπως υποστηρίζον σχετίζεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τις ταυτότητες των πέντε δραστών της επίθεσης στο Καμπρίλς.


Νωρίτερα:

Δραματικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος από το ISIS που σημειώθηκε το απόγευμα της 17ης Αυγούστου 2017 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, ενώ νέα πανομοιότυπη τρομοκρατική ενέργεια εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 18 Αυγούστου στη κομόπολη Καμπρίλς της Ισπανίας.
Ειδικά σε ότι αφορά στο νέο χτύπημα στη Καμπρίλς που βρίσκεται νότια της Βαρκελώνης, πληροφορίες του Associated Press αναφέρουν πως πέντε άνδρες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο επιτέθηκαν σε πεζούς τραυματίζοντας έξι πολίτες, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ακολούθησε μάχη με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της οποίας τέσσερις από τους δράστες έπεσαν νεκροί, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα από τα τραύματά του.
Εν τω μεταξύ, στους 13 ανέρχονται οι νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες από την επίθεση του ISIS στη Βαρκελώνη, όταν άσπρο βαν έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον πολυσύσχαστο δρόμο Las Ramblas, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι τοπικές αρχές.
Το Ισλαμικό Κράτος ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο πλέον έχει βάλει στόχους τουριστικά θέρετρα και τουρίστες.
Το άσπρο βαν μάρκας Fiat διέσπασε έλεγχο της αστυνομίας και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα - περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα - πάνω στο πλήθος σε πεζόδρομο παρασύροντας δεκάδες άτομα και σκορπώντας πανικό και χάος στην Βαρκελώνη.
Εν συνεχεία υπήρξε και δεύτερο χτύπημα με βαν στην Βαρκελώνη το οποίο ωστόσο αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία.
Μετά από αστυνομική επιχείρηση οι δύο εκ των τριών δραστών σκοτώθηκαν, δύο άλλοι δράστες συνελήφθηκαν, αλλά ακόμη αναζητείται ο οδηγός του βαν.
Δεν αποκλείεται να συμμετείχαν και άλλοι στο τρομοκρατικό χτύπημα.
Οι αστυνομικές αρχές της Ισπανίας προσπαθούν να διερευνήσουν εάν το συμβάν στο Charlottesville στις ΗΠΑ βρήκε μιμητές.
Ο ένας εκ των δραστών είναι μαροκινός και ονομάζεται Driss Oukabir (Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό), κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα.
Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.
Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο φορτηγάκι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Βικ της Καταλονίας.
Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή, κοντά σε ένα φαστ-φουντ, και ελέγχουν το όχημα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση των ισπανικών αρχών άλλος ένας ύπποπτος έχει συλληφθεί ως ύποπτος για συμμετοχή στο τρομοκρατθικό χτύπημα.
Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι οι δράστες είχαν νοικιάσει το δεύτερο φορτηγάκι για να διαφύγουν με αυτό μετά την επίθεση.

Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό Προξενείο, μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται τα 3 από τα 4 μέλη ελληνικής οικογένειας, τα οποία είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Εν τω μεταξύ συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές ένας εκ των φερόμενων τρομοκρατών της επίθεσης με βαν στην Βαρκελώνη.
Η φωτογραφία του υπόπτου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει νεαρό ο οποίος έχοντας ενοικιάσει άσπρο βαν, διέσπασε τον έλεγχο της αστυνομίας και έπεσε πάνω σε πλήθος σε πεζόδρομο της Βαρκελώνης της Ισπανίας, σκορπώντας το χάος και τον πανικό.
Οι αρχές μιλούν για νεκρούς και βαριά τραυματίες που ίσως ξεπερνούν τους 35.
Η αστυνομία της Βαρκελώνης συνέλαβε τον Driss Oukabir ως ύποπτο για την τρομοκρατική επίθεση στη Las Ramblas.
Ο Oukabir, ηλικίας περίπου 28 ετών, λέγεται ότι ζει στην πόλη Ripoll, περίπου 50 μίλια από τη Βαρκελώνη.
Μία σελίδα στο Facebook φερόταν να λέει ότι γεννήθηκε στη δεύτερη πόλη της Γαλλίας, στη Μασσαλία.
Η αστυνομία δήλωσε ότι είχε νοικιάσει το λευκό φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στους πεζούς στο κέντρο της ισπανικής πόλης.
Είχε μισθωθεί από την πόλη της Santa Perpetua de la Mogada.
Η συμμετοχή του στην επίθεση ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστη.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Σκηνές χάους και πανικού

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελόνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας.
Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".
Ένας τουρίστας, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.
Εργαζόμενος στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο.
"Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος.
Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.
Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.
Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν αμέσως μετά την επίθεση.
Η Ισπανία, ο τρίτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε γλιτώσει τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις σαν αυτές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Ενημερώνεται ο Trump

Για την κατάσταση στη Βαρκελώνη ενημερώνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του.
Τις τελευταίες εβδομάδες, απειλητικά γκράφιτι για τους τουρίστες εμφανίστηκαν στη Βαρκελώνη, η οποία έχει τουλάχιστον 11 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε υπό το σύνθημα « Ο τουρισμός σκοτώνει τις γειτονιές», πολλά άτομα με κουκούλα σταμάτησαν ένα τουριστικό λεωφορείο στη Βαρκελώνη, έσκισαν τα λάστιχά τους και το έβαψαν με σπρέι.
Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης