Αμερική

Δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν το καθεστώς της Βενεζουέλας

Δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν το καθεστώς της Βενεζουέλας
Oι 12 χώρες προσέφεραν την «πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη» τους στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Η Βενεζουέλα δέχθηκε χθες μια προειδοποιητική βολή από 12 χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες έκαναν λόγο για «ρήξη της δημοκρατικής τάξης στη χώρα αυτή», ενώ το Περού που φιλοξένησε τη συνεδρίαση των 12 χωρών, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «δικτατορία».
Αυτές οι 12 από τις σημαντικότερες χώρες της Αμερικής που συνεδρίασαν στη Λίμα, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη και Περού ανακοίνωσαν την απόφασή τους «να μην αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση», την οποία θέλει ο βενεζουελανός ηγέτης Νικολάς Μαδούρο και η εκλογή της οποίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ούτε τις αποφάσεις που αυτή μπορεί να λάβει.
Σε έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια συνεδρίαση 7 ωρών στην πρωτεύουσα του Περού, οι 12 χώρες προσέφεραν την «πλήρη υποστήριξη και την αλληλεγγύη» τους στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Καταδίκασαν επίσης «την απουσία ελεύθερων εκλογών, τη βία, την καταπίεση και τις πολιτικές διώξεις, την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων».
«Αυτό που έχουμε στη Βενεζουέλα είναι μια δικτατορία», δήλωσε ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Λούνα σε συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα του τους ομολόγους του.
Αντιδρώντας ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε έναν «περιφερειακό διάλογο» με τις χώρες αυτές, ώστε όπως δήλωσε, «να αποκατασταθεί ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».
Ο Νικολάς Μαδούρο έκανε τη δήλωση αυτή στο Καράκας στη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποίησε χθες με μερικούς συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και ο Ισημερινός, όλες χώρες μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (Alba).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης