Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Μαίνεται η δικαστική διαμάχη Naftogaz - Gazprom

Μαίνεται η δικαστική διαμάχη Naftogaz - Gazprom
Γιατί οι Ουκρανοί ζητούν 5 δισ. δολλάρια
Η κρατική ενεργειακή εταιρία της Ουκρανίας Naftogaz ετοιμάζεται να απαιτήσει άλλα 5 δισ. δολλάρια στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης που έχει με τη ρωσική Gazprom.
Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις κατά της ρωσικής εταιρίας μπορεί να φτάσουν τα 18 δισ. δολλάρια.
Η διαμάχη ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια όταν οι εταιρίες υπέβαλαν ανταπαιτήσεις σχετικά με τη συμφωνία παροχής ρωσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς και τη μεταφορά ποσοστήτων στην Ευρώπη η οποία υπεγράφη το 2009 όταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας ήταν η Γιούλια Τιμοσένκο.  
Η Gazprom απαίτησε από την ουκρανική εταιρία να πληρώσει πρόστιμο για αποτυχία τήρησης της συμφωνίας.
Η ρωσική εταιρία  ανέφερε ότι το Κίεβο υποχρεούεται από τη συμφωνία να αγοράζει μία μίνιμουμ ποσότητα αερίου σε ετήσια βάση διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.
Μέχρι το τέλος Μαίου οι ααπαιτήσεις της Gazprom  ανέρχονταν σε 47,1 δισ. δολλάρια, 34,5  από τα οποία αφορούν ποσότητες οι οποίες δεν παραδόθηκαν από τη ρωσική εταιρία μεταξύ 2012-2016.
Η ουκρανική πλευρά ζητά αλλαγή της τιμής και επιστροφή χρημάτων, καθώς και άρση της απαγόρευσης στην επαναπώληση του αερίου.
Το Μάιο δικαστήριο επίλυσης διαφορών στη Στοκχόλμη έβγαλε μία προσωρινή απόφαση με την Ουκρανία να υποστηρίζει ότι  δέχεται τα όσα ανέφερε η Naftogaz.
Ωστόσο, η Gazprom υποστήριξε ότι η απόφαση ήταν υπέρ της.
Σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος της Naftogaz αν χαθεί η υπόθεση στη Στοκχόλμη τότε η εταιρία θα κάνει αίτηση χρεοκοπίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης