Ευρώπη

Centrica: Ανησυχία για τις τιμές των ενεργειακών εισαγωγών της Βρετανίας μετά το Brexit

Centrica: Ανησυχία για τις τιμές των ενεργειακών εισαγωγών της Βρετανίας μετά το Brexit
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Iain Conn «οι εισαγωγές μας αυξάνονται και οι τιμές καθορίζονται από την ευρωπαϊκή αγορά».
Την ανησυχία του για τις τιμές των εισαγωγών ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit εκφράζει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας και φυσικού αερίου της Γηραιάς Αλβιώνας Centrica Plc.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Iain Conn «οι εισαγωγές μας αυξάνονται και οι τιμές καθορίζονται από την ευρωπαϊκή αγορά», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να διαμορφώσει την πολιτική της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για την προστασία των καταναλωτών της Βρετανίας.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει την υλοποίηση της τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια με τουλάχιστον 12 καλώδια διασύνδεσης, κυρίως με κράτη της ΕΕ, ακόμη και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Η εξάρτηση της Μεγάλης Βρετανίας από το ξένο φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 66% έως το 2025, καθώς προβλέπεται μείωση κατά 50% της εγχώριας παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα.
Αλλά και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν, σύμφωνα με την National Grid Plc, καθώς η χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί στα όρια εκπομπών ρύπων που καθορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει δασμούς για τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίων με τα γειτονικά της κράτη της ΕΕ, αν εγκαταλείψει την ενιαία αγορά ενέργειας.
Σημειώνεται, ότι η Centrica αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12,5%, υποστηρίζοντας ότι με την προηγούμενη τιμολόγηση είχε ζημίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης