Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσει η ιταλική Eni

Ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσει η ιταλική Eni
Όπως μεταδίδει το energy.reporter.com.cy, η έναρξη των δραστηριοτήτων της γεώτρησης προβλέπεται να γίνει το δ΄ τρίμηνο του 2017, με συνολική εκτιμώμενη διάρκεια 36 συνεχόμενων ημερών.
Το «πράσινο φως» άναψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου στην θυγατρική της ιταλικής Eni στο νησί για ερευνητική γεώτρηση στο σημείο «Eratosthenes South 1» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο έχει εξασφαλίσει αδειοδότηση κατά 100%.
Όπως μεταδίδει το energy.reporter.com.cy, η έναρξη των δραστηριοτήτων της γεώτρησης προβλέπεται να γίνει το δ΄ τρίμηνο του 2017, με συνολική εκτιμώμενη διάρκεια 36 συνεχόμενων ημερών.
Την γεώτρηση θα διενεργήσει το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο είναι ένα πλοίο-γεωτρύπανο για βαθιά νερά με δυναμικό σύστημα τοποθέτησης (DP3), το οποίο θεωρείται κορυφαίο στον τομέα του και καινοτόμο στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα πλοία του είδους.
Η γεώτρηση «Eratosthenes South 1» είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κατακόρυφα, με συνολικό βάθος περίπου 3.300 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και σε μια περιοχή με βάθος νερού 1.930 μ.
Οι προγραμματισμένες διεργασίες της Eni Cyprus στην Κυπριακή ΑΟΖ περιλαμβάνουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 2, 3 και 9, μία ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 8.
Η προτεινόμενη γεώτρηση θα τοποθετηθεί μέσα στην περιοχή «Eratosthenes South», η οποία έχει ήδη αναγνωριστεί μετά από ανάλυση και ερμηνεία των σεισμικών αποτελεσμάτων 2D.
Λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και το σχήμα του κοιτάσματος, αυτές οι στοχευόμενες περιοχές έχουν ερευνηθεί περεταίρω, με γεωφυσικές μελέτες και περιβαλλοντική δειγματοληψία, ούτως ώστε να βρεθούν οι καλύτερες τοποθεσίες για την ανόρυξη των φρεατίων, με σεβασμό στην πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων.
Όσον αφορά την απαιτούμενη υποστήριξη στις δραστηριότητες γεώτρησης, θα ανεγερθεί μία βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού, το οποίο είναι σε πλήρη λειτουργία για να εξυπηρετεί την εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα και βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης.
Η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης θα είναι εντός του χώρου του διαχειριστή του λιμανιού DP World Limassol, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες για τη δημιουργία και διαχείριση τριών χερσαίων υλικοτεχνικών βάσεων και εγκαταστάσεων των εταιρειών που ασχολούνται με το αντικείμενο των υδρογονανθράκων.
Όλες οι χερσαίες λειτουργίες που θα υλοποιεί η Eni Cyprus, καλύπτονται επομένως από τον αρχικό σχεδιασμό της DP World.
Τέλος, για σκοπούς μετακίνησης προσωπικού, θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος ελικοπτέρων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας.
Ο κύριος στόχος της διερευνητικής γεώτρησης είναι να αποφανθεί κατά πόσο οι προοπτικές που αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας, περιλαμβάνουν υδρογονάνθρακες σε εμπορεύσιμες ποσότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης