Αφρική

Moody’s: Το ΑΕΠ την Νιγηρίας μπορεί να αυξηθεί 2,5% το 2017 αν αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου

Moody’s: Το ΑΕΠ την Νιγηρίας μπορεί να αυξηθεί 2,5% το 2017 αν αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου
Η παραγωγή πετρελαίου συμβάλει κατά περίπου 10% στο ΑΕΠ της Νιγηρίας.
Η οικονομία της Νιγηρίας μπορεί να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2017, ανακάμπτοντας από την ύφεση στην οποία μπήκε το β΄ τρίμηνο του 2016, εάν καταφέρει να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 25 ετών, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου που έχουν περιορίσει τα δημόσια έσοδα, της υποτίμησης του νομίσματός της και των ένοπλων συγκρούσεων με αντάρτες, κυρίως στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα.
Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Aurelien Mali είπε στο Reuters, ότι αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Νιγηρίας το γ΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και ότι το δ΄ τρίμηνο αναμένει να κυλήσει στα ίδια επίπεδα με τα παρσινά.
Ο Mali υποστήριξε, ότι με μια επιτάχυνση της παραγωγής πετρελαίου, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας «μαύρου χρυσού» της αφρικανικής ηπείρου μπορεί να περιμένει μία αύξηση του ΕΠ του κατά 2,5% το 2017.
Ο υπουργός πετρελαίου της Νιγηρίας Emmanuel Kachikwu είπε, ότι τον Σεπτέμβριο είχε ανακτηθεί η παραγωγή φθάνοντας τα περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μετά από μήνες ένοπλων επιθέσεων κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, κυρίως από τους αντάρτες της Niger Delta Avengers, που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου συμβάλει κατά περίπου 10% στο ΑΕΠ της Νιγηρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης