Ευρώπη

Bloomberg: Το νορβηγικό όνειρο των πολλών δισ. που χάθηκε

Bloomberg: Το νορβηγικό όνειρο των πολλών δισ. που χάθηκε
Το κοίτασμα με τα δισεκατομμύρια βαρέλια που διχάζει τη χώρα.
Το όνειρο της νορβηγικής εταιρίας πετρελαίου είναι να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στο κοίτασμα των αρκτικών νησιών Lofoten όπου πιστεύει ότι κρύβονται δισεκατομμύρια βαρέλια αργού.
Μέχρι τώρα οι όποιες προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς παρά το γεγονός ότι τα δύο μεγαλύτερο πολιτικά κόμματα στηρίζουν την εκμετάλλευση.
Οι γενικές εκλογές του επόμενου μήνα είναι απίθανο να άρει το αδιέξοδο που δεν επιτρέπει την γεώτρηση στο ευαίσθητο από περιβαλλοντικής άποψης αρχιπέλαγος, καθώς όλοι και πιο πολλοί Νορβηγοί γυρίζουν την πλάτη στην βιομηχανία που έκανε τη Νορβηγία μία από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο.  
Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς η περιοχή αποτελεί θαύμα της φύσης.
Τα νερά  φιλοξενούν τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλος κρύων υδάτων στον κόσμο, ενώ σε αυτά μεγαλώνει το 70% όλων των ψαριών που πιάνονται στα νορβηγικά νερά και τη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Επίσης η περιοχή φιλοξενεί την μεγαλύτερη αποικία θαλάσσιων πουλιών στην Ευρώπη.
Οι πολέμιοι της εκμετάλλευσης υποστηρίζουν ότι μία διαρροή θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή και ότι η Νορβηγία θα παραβιάσει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες με επικεφαλής την κρατική Statoil ASA, αντιτείνουν ότι είναι επιβεβλημένη η εκμετάλλευση καθώς η παραγωγή πετρελαίου και αερίου θα παρουσιάσει μείωση.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τοι κοίτασμα Lofoten  μπορεί να κρύβει 1,3 δισ. βαρέλια  πετρελαίου η Konkraft κάνει λόγο για τρία δισ. βαρέλια.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι μετεκλογικά τα σχέδια εκμετάλλευσης να μπουν στο συρτάρι ως αντιστάθμισμα της στήριξης των λιγότερο παραδοσιακών δυνάμεων που ζητούν να μειωθεί από εξάρτηση από το πετρέλαιο στην βιομηχανία αυτή που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Νορβηγίας.
Η παραγωγή πετρελαίου αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας και ισοδυναμεί με 200.000 θέσεις εργασίας.
Πηγή: www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης