Ασία

Bloomberg: Πως η Σαουδική Αραβία προχωρά πέρα από το πετρέλαιο

Bloomberg: Πως η Σαουδική Αραβία προχωρά πέρα από το πετρέλαιο
Το μεγάλο στοίχημα του Ριάντ.
Βήματα για να προχωρήσει πέρα από το πετρέλαιο το οποίο αποτέλεσε την ατμομηχανή της οικονομίας της για πάνω από μισό αιώνα κάνει η Σαουδική Αραβία.
Έτσι στρέφεται στο άλλο αγαθό που υπάρχει σε αφθονία και δεν είναι άλλο από την έρημο.
Το βασίλειο μετατρέπει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα άμμου σε νέες πόλεις καθώς προσπαθεί να κινηθεί και πέρα από το αργό για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τις επενδύσεις.
Μόνο τον περασμένο μήνα ο  μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου ανακοίνωσε δύο νέα εγχειρήματα με το ένα να καλύπτει περιοχή μεγαλύτερη από το Βέλγιο και το άλλο σχεδόν ίδιο με το μέγεθος της Μόσχας.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο να δημιουργηθούν μία σειρά από οικονομικές πόλεις – ζώνες που θα έχουν ειδίκευση σε τομείς όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, η οικονομία και η ψυχαγωγία.
Μεταξύ των μεγαλύτερων εγχειρημάτων του Ριάντ είναι:
Η Ερυθρά Θάλασσα
Πρόσφατα το βασίλειο ανακοίνωσε τα σχέδια για να μετατρέψει 50 νησιά και 34,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μια περιοχή μεγαλύτερη από το Βέλγιο κατά μήκος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.
Στόχος είναι η προσέλκυση πλούσιων ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο  και τα χρήματα θα προέλθουν από το Public Investment Fund του βασιλείου.
Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2019 και η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Το κόστος  του εγχειρήματος δεν έγινε γνωστό.
Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στα αρχαία στη Mada’in Saleh, η οποία χτίστηκε από τον ίδιο πολιτισμό που έκτισε και την Πέτρα στην Ιορδανία.
Η προσέλκυση τουριστών στις παραλίες της Σαουδικής Αραβίας θα φέρνει την επανάσταση στην τουριστική βιομηχανία που βασίζεται  κυρίως στους Μουσουλμάνους προσκυνητές που επισκέπτονται τα ιερά τεμένη της Μέκκα και της Μεδίνα.
Οι αυστηροί κανόνες της χώρας για την κατανάλωση αλκοόλ και την  ενδυμασία δεν καθιστούν εύκολη την προσέλκυση των ξένων.
Αλ Φασαιλίγια
Το βασίλειο ανακοίνωσε λεπτομερή σχέδια  για την  πρωτοβουλία, Al Faisaliyah.
Η περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Μέκκα θα έχει κατοικίες, χώρους αναψυχής αεροδρόμιο και λιμάνι. 
Το εγχείρημα αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2050.
Η πόλη της ψυχαγωγίας
Τον περασμένο Απρίλιο η Σαουδική Αραβία έκανε γνωστά τα σχέδιά της για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη πόλη πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας στην περιοχή Al Qidiya, νοτιοδυτικά του Ριάντ.
Θα διαθέτει μεταξύ άλλων περιοχή για σαφρά και θεματικό πάρκο. Πέρα από κρατικές επενδύσεις υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επενδυτές.
Η κατασκευή θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο και η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί το 2022.
Παράλληλα σε μία προσπάθεια να αναδιαρθρώσει την οικονομία της η κυβέρνηση χαλαρώνει τους κανόνες ψυχαγωγίας.
Συναυλίες, χορευτικά ρεσιτάλ και ταινίες προσέλκυσαν πολύ κόσμο πέρυσι ενώ μέχρι το 2030 το βασίλειο θέλει να διπλασιάσει την ανά νοικοκυριό δαπάνη  για ψυχαγωγία στο 6%.
Η Οικονομική πόλη, Βασιλιάς Αμπντάλα (KAEC)
H KAEC, που πήρε το όνομά της από τον πρώην μονάρχη φιλοδοξεί να γίνει επιχειρηματικό κέντρο.
Καλύπτοντας μια περιοχή ίση με τις Βρυξέλλες έχει προσελκύσει επενδύσεις 7,9 δισ. δολλαρίων ικανές για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της επένδυσης για την επόμενη δεκαετία.
Θα έχει 6.500 κατοικίες, λιμάνι, κέντρο logistics κέντρο αθλητισμού και ψυχαγωγίας.
Οικονομική περιοχή Βασιλάς Αμπντάλα (KAFD)
Η KAFD, φιλοδοξεί να αποτελέσει την απάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι  προσελκύοντας τράπεζες, εταιρίες οικονομικών υπηρεσιών, λογιστές και δικηγόρους, ενώ εκεί θα είναι κι η έδρα του Χρηματιστηρίου της χώρας.
Το έργο που ξεκίνησε το 2006 έχει ολοκληρωθεί κατά 70% λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή του.
Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο  κανένας οικονομικός θεσμός δεν είχε δεχθεί να αποκτήσει κατοχή σε ένα από τα 73 κτίρια που χτίζονται.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης