Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Άκαρπες οι προσπάθειες Νορβηγικών πετρελαϊκών εταιρειών για νέες εξορύξεις στην Αρκτική

Άκαρπες οι προσπάθειες Νορβηγικών πετρελαϊκών εταιρειών για νέες εξορύξεις στην Αρκτική
Οι εταιρείες υπολογίζουν οτι στα έγκατα του Νορβηγικού Αρχιπελάγους κρύβεται πετρελαιο αξίας 65 δισ δολαρίων
Δεν φαίνεται να ευοδώνονται οι προσπάθειες της μεγαλύτερης κρατικής Νορβηγικής, πετρελαϊκής εταιρείας Statoil ASA, ώστε να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο αρχιπέλαγος των νησιών της Αρκτικής Lofoten καθώς τα πολιτικά κόμματα δεν είναι σύμφωνα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η πετρελαϊκή βιομηχανία της Νορβηγίας προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει τα πολιτικά κόμματα της χώρας να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη νέων εξορύξεων στην περιοχή αυτή του αρκτικού κύκλου καθώς υπολογίζουν ότι στα έγκατα της κρύβονται εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Υπολογίζονται μάλιστα σε 1,3 δισ βαρέλια πετρελαίου το χρόνο από τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 65 δις δολάρια σε σημερινές τιμές.
Όμως οι εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο μήνα στη Νορβηγία φαίνεται ότι δεν θα αλλάξουν το κλίμα που διατηρεί την απαγόρευση της διάνοιξης του περιβαλλοντικά ευαίσθητου αρχιπελάγους καθώς ολοένα και περισσότεροι Νορβηγοί γυρίζουν την πλάτη τους στη βιομηχανία που βοήθησε τη χώρα να γίνει μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο.
«Είναι ένα νεκρό ζήτημα», δήλωσε ο Frank Aarebrot, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Bergen.
Υποστηριζόμενοι από τα συνδικάτα και τις επιχειρήσεις, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Νορβηγίας, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί, θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει εδώ και χρόνια το δρόμο για νέες εξορύξεις όμως η αναγκαστική συνεργασία τους με μικρότερα κόμματα όπως οι πράσινοι τους ανάγκασαν να το ξεχάσουν καθώς η περιοχή θεωρείται φυσικός πλούτος.
Τα νερά του αρχιπελάγους φιλοξενούν τον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στον κόσμο και έναν τόπο αναπαραγωγής για το 70% όλων των ψαριών που αλιεύονται στη Νορβηγία και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, σύμφωνα με το WWF.
Τα νησιά φιλοξενούν επίσης την μεγαλύτερη αποικία θαλάσσιων πτηνών στην Ευρώπη.
Οσοι είναι αντίθετοι στην εξόρυξη υποστηρίζουν ότι μια διαρροή πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στον υδάτινο πλούτο ενώ με τον τρόπο αυτό η Νορβηγία θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Συμφωνίας για το Κλίμα.
Πηγή:bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης