Ευρώπη

Petkova (ΥΠΕΝ Βουλγαρίας): Τέλη Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για την κατασκευή του IGB

Petkova (ΥΠΕΝ Βουλγαρίας): Τέλη Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για την κατασκευή του IGB
Προτεραιότητα όπως είπε, αποτελεί ο σχεδιαζόμενος Βαλκανικός Κόμβος φυσικού αερίου στη Βάρνα, για τον οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες η προσφορά για την μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας του έργου.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου για την κατασκευή του αγωγού Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) στο έδαφος της Βουλγαρίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη της στην κρατική τηλεόραση της χώρας η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα.
Ο αγωγός που αποτελεί κάθετο διάδρομο του αγωγού ΤΑΡ και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγορά μήκους 182 χλμ., αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του α΄ εξαμήνου του 2018, όπως είπε η υπουργός της Βουλγαρίας.
Ακόμη, η κ. Πέτκοβα ανακοίνωσε, ότι μέχρι τα μέσα του 2018 η Βουλγαρία θα έχει μια νέα ενεργειακή στρατηγική για την περίοδο έως το 2030 με ορίζοντα μέχρι το 2050 και ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία της.
Προτεραιότητα όπως είπε, αποτελεί ο σχεδιαζόμενος Βαλκανικός Κόμβος φυσικού αερίου στη Βάρνα, για τον οποίο συμπλήρωσε, ότι αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες η προσφορά για την μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας του έργου.
Κάλεσε δε τους σκεπτικιστές αυτού του σχεδίου να είναι πιο αισιόδοξοι, υπενθυμίζοντας ότι για το έργο αυτό υπάρχει η επιβεβαιωμένη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κ. Πέτκοβα είπε ακόμη, ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πυρηνικού σταθμού Belene θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2017, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών.
Ωστόσο, αν δεν εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον για τον σταθμό αυτό, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας είπε, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατασκευή της 7ης μονάδας στον πυρηνικό σταθμό Kozloduy.
Αναφερόμενη τέλος στη διαδικασία πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, είπε ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει από 3 έως 5 χρόνια.

Αρχική δημοσίευση: 4/8/2017 12:07

www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης