Ευρώπη

Παρέμβαση Πούτιν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Σ. Αραβία

Παρέμβαση Πούτιν για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Σ. Αραβία
Άφησε αιχμές κατά της διοίκησης της Gazprom, διερωτώμενος αν «χρειάζεται η Gazprom να της δοθούν κατευθύνσεις από την κυβέρνηση, για να κάνει αυτό ή το άλλο;».
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα (3/8) την κυβέρνηση της χώρας, να βοηθήσει τους ενεργειακούς κολοσσούς Gazprom και Rosneft να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στη σαουδαραβική Eastern Petrochemical Company.
Όπως είπε μιλώντας σε εκδήλωση για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στην Άπω Ανατολή «ζήτησα από την κυβέρνηση να μελετήσει την κατάσταση μεταξύ των εταιρειών και να λάβουν μια απόφαση».
Άφησε δε αιχμές κατά της διοίκησης της Gazprom, διερωτώμενος αν «χρειάζεται η Gazprom να της δοθούν κατευθύνσεις από την κυβέρνηση, για να κάνει αυτό ή το άλλο;» και επεσήμανε, ότι η Gazprom είναι μία πολυμετοχική εταιρεία με σημαντική συμμετοχή ξένων κεφαλαίων, όπως και η Rosneft».
Πρόσθεσε δε, ότι «μπορούμε και πρέπει να επηρεάζουμε τις διαδικασίες μεταξύ των συμμετεχόντων σε οικονομικές δραστηριότητες, αλλά δεν θα δώσουμε καμία οδηγία».
Ο Πούτιν προέβη σε αυτή την δήλωση ως συνέχεια της αναφοράς νωρίτερα του βοηθού του Αντρέι Μπελούσοφ, ο οποίος υπενθύμισε τη διαταγή του Ρώσου Προέδρου «να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου στην Eastern Petrochemical Company πριν από την 1η Μαρτίου», υπογραμμίζοντας ότι η διαταγή αυτή «δεν έχει ακόμη εκτελεστεί».
Ο Μπελούσοφ είπε, ότι «πρέπει να επωφεληθούμε από το γεγονός ότι οι διοικήσεις τόσο της Gazprom, όσο και της Rosneft, βρίσκονται εδώ και να το διορθώσουμε.
Επιπλέον, δεδομένου ότι αυτά τα 2,3 δισ. κυβικά μέτρα (σ.σ. έχουν συμφωνηθεί να παραδοθούν στην σαουδαραβική εταιρεία) είναι πολύ μεγάλος όγκος, πρέπει να καθορίσουμε μια συγκεκριμένη προθεσμία και να λάβουμε σχετική απόφαση».
Η Eastern Petrochemical Company ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στο Jubail της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ειδικεύεται στην παραγωγή και διύλιση πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης