Τελευταία Νέα
Ευρώπη

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι αντιτιθέμενοι στον Nord Stream 2 φροντίζουν τα δικά τους συμφέροντα

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Οι αντιτιθέμενοι στον Nord Stream 2 φροντίζουν τα δικά τους συμφέροντα
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τις κυρώσεις κατά του Nord Stream 2 επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές ακριβότερου LNG στην Ευρώπη.
«Οι αντιτιθέμενοι του έργου Nord Stream 2 δεν ανησυχούν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα ή προσπαθούν να βλάψουν τη Ρωσία», δήλωσε σήμερα (3/8) η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αναστασία Φεντόροβα.
«Εμείς και πολλοί από τους εταίρους μας στην Ευρώπη βλέπουμε αυτό το έργο ως εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της προμήθειας αγωγού αερίου στην ΕΕ, καθώς το αίτημα των ευρωπαίων καταναλωτών γι’ αυτό θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω της μείωσης της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και μιας σταθερής ζήτηση γι’ αυτόν τον ενεργειακό πόρο», είπε.
Σύμφωνα με την ίδια, ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο και ως τέτοιο όπως τόνισε, αντιμετωπίζει την αντίδραση των ΗΠΑ.
«Σε συνθήκες όπου το LNG χάνει έντονα στις συγκρίσεις τιμών με το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται με αγωγούς, αυτοί (σ.σ. Αμερικανοί) αποφάσισαν να καταφύγουν σε άλλες μεθόδους προκειμένου να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε, ότι «αυτός είναι ο κύριος λόγος πίσω από αυτήν την τόσο έντονη δυσαρέσκεια για τον Nord Stream 2 από το Αμερικανικό Κογκρέσο και το αμερικανικό λόμπι αερίου».
Υποστήριξε ακόμη, ότι «τέθηκαν σε λειτουργία οι πιο κυνικές μέθοδοι αθέμιτου ανταγωνισμού, με στόχο να γκρεμίσουν τον αντίπαλο και να ασκήσουν επιρροή στον εταίρο του (σ.σ. Ευρωπαίους), συμπεριλαμβανομένου και του εκφοβισμού, με σκοπό να τον κάνουμε να αγοράσει το ακριβότερο προϊόν».
Κατέληξε δε λέγοντας, ότι «είμαστε βέβαιοι ότι οι αντιτιθέμενοι στον Nord Stream 2 δεν ανησυχούν καθόλου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά είτε φροντίζουν για το δικό τους κέρδος, είτε επιδιώκουν να βλάψουν τη Ρωσία».
Επίσης, επέστησε την προσοχή στο γεγονός, ότι πολιτικοί από περιορισμένο αριθμό χωρών της ΕΕ επιτέθηκαν στο έργο του Nord Stream 2, υπογραμμίζοντας ότι «οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας σκέφτονται διαφορετικά».
Ισχυρίστηκε ακόμη, ότι «όσον αφορά την Ουκρανία, η κατασκευή του Nord Stream 2 δεν προβλέπει τη διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των υφιστάμενων αγωγών».

Αρχική δημοσίευση: 3/8/2017 12:25

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης