Ασία

Η Σ. Αραβία εξετάζει ένα ευέλικτο φορολογικό σύστημα για την Saudi Aramco πρίν την IPO

Η Σ. Αραβία εξετάζει ένα ευέλικτο φορολογικό σύστημα για την Saudi Aramco πρίν την IPO
Πρόσφατα η κυβέρνηση μείωσε το φόρο εισοδήματος επί του κέρδους της εταιρείας στο 50% από 85%.
Η Σαουδική Αραβία εξετάζει ένα ευέλικτο φορολογικό σύστημα για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, που θα αυξήσει τις πληρωμές δικαιωμάτων στους μετόχους, όταν αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου, προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον επενδυτών ενόψει της πολυαναμενόμενης IPO το 2018, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, το Ριάντ απέρριψε πρόταση της Saudi Aramco, ο φόρος στα μερίσματα να περιοριστεί στο 20% και να αυξάνεται αυτόματα, όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν σημαντικά.
Πρόσφατα δε η κυβέρνηση μείωσε το φόρο εισοδήματος επί του κέρδους της εταιρείας στο 50% από 85%.
Το αραβικό βασίλειο πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει περίπου το 5% της Saudi Aramco σε μια αρχική δημόσια προσφορά κατά το β΄ εξάμηνο του 2018 και μια ευέλικτη φορολογία θα βοηθούσε τη χώρα να αυξήσει τα έσοδα της, εάν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν.
Αυτό ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg είναι πιθανό να αποδειχθεί αντιδημοφιλές στους πιθανούς επενδυτές.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ένα σύστημα φορολογίας που συνδέεται με τις τιμές, δεν είναι ασυνήθιστο στα βασικά προϊόντα, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να προστατεύσουν τον κλάδο σε περιόδους κάμψης των τιμών, ενώ μοιράζονται τα κέρδη σε περιόδους υψηλών τιμών.
Η Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα χρησιμοποιεί παρόμοιο μοντέλο για τους παραγωγούς πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Η Ρωσία ποικίλλει και μεταβάλλει τους φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ και η Αυστραλία έχει συνδέσει τους φόρους με τις τιμές για τους παραγωγούς σιδηρομεταλλεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης