Ασία

Επαφές Τεχεράνης-Βαγδάτης για την διύλιση ιρακινού πετρελαίου από το Κιρκούκ στο Ιράν

Επαφές Τεχεράνης-Βαγδάτης για την διύλιση ιρακινού πετρελαίου από το Κιρκούκ στο Ιράν
O σχεδιασμός προβλέπει την διύλιση του πετρελαίου στο Ιράν και στη συνέχεια να επιστρέφονται τα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα στο Ιράκ.
Ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh και ο Ιρακινός ομόλογός του Jabar al-Luaibi προχωρούν σε νέο γύρο συνομιλιών στην Τεχεράνη για την ανάπτυξη της περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν τη συνεργασία των δύο χωρών στα κοινά πετρελαϊκά πεδία στα σύνορά τους, καθώς και τους τρόπους μεταφοράς του πετρελαίου από τα ιρακινά κοιτάσματα του Κιρκούκ στα ιρανικά διυλιστήρια.
Το δημοσίευμα πρόσθεσε, ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την διύλιση του πετρελαίου στο Ιράν και στη συνέχεια να επιστρέφονται τα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα στο Ιράκ.
Μια αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει την διύλιση του ιρακινού πετρελαίου στα ιρανικά διυλιστήρια Tabriz και Kermanshah, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων είναι επίσης η εξαγωγή φυσικού αερίου του Ιράν στο Ιράκ μέσω του αγωγού Shalamcheh, καθώς και το ζήτημα της κατάρτισης ιρακινών εμπειρογνωμόνων πετρελαίου στο Ιράν.
Ιρανοί αξιωματούχοι του τομέα του φυσικού αερίου ανακοίνωσαν νωρίτερα, ότι ο όγκος των εξαγωγών του Ιράν προς τη γειτονική χώρα έχει ήδη φθάσει τα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και ότι το Ιράκ έχει ζητήσει να αυξηθεί ο όγκος.
Το Ιράν ξεκίνησε να εξάγει φυσικό αέριο στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη στις 21 Ιουνίου 2017.
Οι δύο χώρες είχαν προηγουμένως συνάψει δύο συμφωνίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου.
Η πρώτη συμφωνία προβλέπει εξαγωγή φυσικού αερίου στη Βαγδάτη, ενώ η δεύτερη υποχρεώνει το Ιράν να εξάγει φυσικό αέριο στην ιρακινή πόλη της Βάσκρα μέσω ενός αγωγού, που διασχίζει την πόλη Shalamcheh.
Το φυσικό αέριο του Ιράν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας στο Ιράκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης