Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την ηλεκτρική διασύνδεση της Μολδαβίας στο δίκτυο της Ρουμανίας

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την ηλεκτρική διασύνδεση της Μολδαβίας στο δίκτυο της Ρουμανίας
Το έργο προβλέπει τη χρηματοδότηση με 270 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η ΕΕ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της Μολδαβίας με αυτό της γειτονικής Ρουμανίας, προκειμένου η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου, ήδη εξετάζεται η 1η φάση του έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών και του εκσυγχρονισμού του δικτύου της Μολδαβίας.
Σήμερα η Μολδαβία εισάγει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Το έργο προβλέπει τη χρηματοδότηση με 270 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Παγκόσμια Τράπεζα, εκ των οποίων τα 80 εκατομμύρια αφορούν στην υλοποίηση της 1ης φάσης.
Η έκθεση σχετικά με το έργου αναφέρει, ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στη Μολδαβία να εισαγάγει πρόσθετη ενέργεια από το δίκτυο ENTSO-E.
Το σχέδιο θα επιτρέψει επίσης στη Μολδαβία να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Ρουμανία και τις χώρες του ENTSO-E, επιτρέποντας μεγαλύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση.
Δικαιούχος του δανείου είναι η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Moldelectrica, ενώ δανειολήπτης είναι το κράτος της Μολδαβίας.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελική επίτευξη συμφωνίας, κάτι που αναμένεται τον Νοέμβριο του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης