Ευρώπη

Η Βρετανία επενδύει στις ηλεκτρικές μπαταρίες για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η Βρετανία επενδύει στις ηλεκτρικές μπαταρίες για την εξοικονόμηση ενέργειας
Το σχέδιο υιοθετεί μια πιο πρακτική προσέγγιση για την ανάπτυξη των πιο κρίσιμων βιομηχανιών και να συνδράμει στην προστασία της οικονομίας, καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βρετανία ανακοίνωσε την σύσταση ενός ταμείου ύψους 246 εκατομμυρίων λιρών για τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης ηλεκτρικών στηλών, μιας κρίσιμης τεχνολογίας για τον τομέα των αυτοκινήτων και της ενέργειας.
Το σχέδιο, το οποίο επιτρέπει στους επιχειρηματίες και την επιστημονική κοινότητα να υποβάλουν αίτηση για κρατική χρηματοδότηση, έτσι ώστε να αναπτύξουν από κοινού νέες τεχνολογίες για τις ηλεκτρικές μπαταρίες, αποτελεί μέρος της βρετανικής βιομηχανικής στρατηγικής, την οποία ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον Ιανουάριο.
Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να υιοθετήσει μια πιο πρακτική προσέγγιση για την ανάπτυξη των πιο κρίσιμων βιομηχανιών και να συνδράμει στην προστασία της οικονομίας, καθώς η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταγωνίζονται να κατασκευάσουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα και να βελτιώσουν τους χρόνους φόρτισης σε μια προσπάθεια να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και να πετύχουν τους στόχους για την ποιότητα του αέρα.
Όμως η Βρετανία υστερεί σε παραγωγικές δομές, ένας τομέας τον οποίο οι υπουργοί ενδιαφέρονται να αναπτύξουν.
Η πρώτη δόση περιλαμβάνει ένα ποσό ύψους 45 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία ενός Ινστιτούτου Μπαταρίας για την έρευνα και ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία πρέπει παράλληλα να ενισχύσει τους χρόνους χρέωσης και χρήσης, να μειώσει τα μεγέθη των μονάδων αποθήκευσης και να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα.
Ο υπουργός επιχειρηματικότητας Greg Clark θέλει επίσης να δημιουργήσει μια «εθνική μονάδα κατασκευής μπαταριών», η οποία θα υποστηρίξει την κατασκευή ηλεκτρικών μπαταριών για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
«Η κοινή συμμετοχή στην έρευνα, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και την κατασκευή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας – και συγκεκριμένα στην αποθήκευση των μπαταριών – αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τον τομέα της ενέργειας και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας», ανέφερε ο Clark σε ομιλία του στο Birmingham.
Τον Μάιο, εκπρόσωποι από την πολιτική, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις συναντήθηκαν στην βρετανική πόλη του Coventry όπου ανέπτυξαν σχέδια για απορρόφηση μέρους των κονδυλίων με σκοπό τη δημιουργία ενός «καινοτόμου εθνικού κέντρου για τις μπαταρίες», το οποίο θα επικεντρωθεί στην έρευνα, την ανάπτυξη και τις εργαστηριακές δοκιμές.
Η ιαπωνική Nissan κατασκευάζει ήδη το ηλεκτρικό Leaf σε εργοστάσιο στην βόρεια Αγγλία, αλλά η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας Jaguar Land Rover κατασκευάζει το πρώτο μοντέλο χαμηλών εκπομπών ρύπων στην Αυστρία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε πέρυσι στο Reuters, ότι έπρεπε να συνυπάρξουν πολλοί παράγοντες πριν η JLR κατασκευάσει ηλεκτρικά μοντέλα στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της πιλοτικής δοκιμής και της επιστημονικής υποστήριξης.
Η γερμανική BMW δρομολογεί την κατασκευή του πρώτου ηλεκτρικού της μοντέλου στο εργοστάσιό της στην Οξφόρδη, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, μια απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.
Ο Clark δήλωσε επίσης ότι έως το 2050 θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν έως 40 δισ. λίρες, μέσα από μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των χρηστών να ελέγχουν τις συσκευές τους από τα smartphones τους.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τις μελλοντικές τους  επενδύσεις στη Βρετανία ενόψει Brexit, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους ότι η χώρα ενδέχεται να χάσει τις απεριόριστες και ελεύθερες συναλλαγές με τον μεγαλύτερο εξαγωγικό της εταίρο μετά το τέλος τέλος των διετών συνομιλιών του Brexit τον Μάρτιο του 2019.
Πολλές εταιρείες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για σύναψη συμφωνίας με μια σαφή και μακρά μεταβατική ρύθμιση που θα τις βοηθήσει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.
Ερωτηθείς τη Δευτέρα για το πότε η κυβέρνηση θα καθορίσει το είδος της μεταβατικής ρύθμισης που θα επιδιώξει, ο Clark δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου … και καθώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, τότε θα είναι καιρός να πούμε περισσότερα γι ‘αυτό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης