Ασία

Ανεστάλη γεώτρηση της Repsol για το Βιετνάμ στην Σινική Θάλασσα μετά από απειλές της Κίνας

Ανεστάλη γεώτρηση της Repsol για το Βιετνάμ στην Σινική Θάλασσα μετά από απειλές της Κίνας
Το Πεκίνο απείλησε την κυβέρνηση του Ανόι, ότι οι βάσεις των Βιετναμέζων στα νησιά Spratly θα γίνουν στόχος των κινεζικών δυνάμεων, αν η αποστολή εξερεύνησης φυσικού αερίου δεν ανασταλεί αμέσως, σύμφωνα με το BBC.
Ανεστάλη η εγκεκριμένη από το Βιετνάμ γεώτρηση της ισπανικής Repsol σε πεδίο φυσικού αερίου στη Νότια Θάλασσα της Κίνας μετά από απειλές του Πεκίνου, όπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Η ανακάλυψη του πεδίου είχε γίνει γνωστή μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, όπως ανέφερε το BBC.
Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο βρετανικό δίκτυο, το Πεκίνο απείλησε την κυβέρνηση του Ανόι, ότι οι βάσεις των Βιετναμέζων στα νησιά Spratly θα γίνουν στόχος των δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αν η αποστολή εξερεύνησης φυσικού αερίου δεν ανασταλεί αμέσως.
Διπλωμάτης που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο BBC, δήλωσε ότι «στις 15 Ιουλίου καλά πληροφορημένες πηγές στο Ανόι ανέφεραν ιδιωτικά, ότι το Βιετνάμ ζήτησε από τη θυγατρική της ισπανικής εταιρείας Repsol να αναστείλει τη γεώτρηση στο Block 136-03 στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».
Τα υπό αμφισβήτηση ύδατα είχαν παραχωρηθεί από το Βιετνάμ στην θυγατρική της ισπανικής εταιρίας Repsol Talisman-Vietnam, ενώ κινέζοι αξιωματούχοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τους ανήκει η περιοχή, είχαν παραχωρήσει τα δικαιώματα εξερεύνησης μέρους της περιοχής σε άλλη εταιρεία.
Σύμφωνα με τον παραπάνω διπλωμάτη, ο κινέζος στρατηγός Fan Changlong ταξίδεψε τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, όπου είχε συνάντηση με την διοίκηση της Repsol για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Στη συνέχεια μετέβη στο Ανόι, όπου ζήτησε από τη βιετναμέζικη κυβέρνηση να σταματήσει τη γεώτρηση.
Βιετναμέζοι αξιωματούχοι απάντησαν, ότι το Βιετνάμ έχει κυριαρχία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του, όπου βρίσκεται το Block 136-03.
Η Repsol επένδυσε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για να καταστήσει το πετρελαϊκό πεδίο εμπορικά βιώσιμο, ανέφερε ένας αναλυτής στο BBC.
Έτσι, σύμφωνα με το BBC όλοι εξεπλάγησαν με το γεγονός ότι το Βιετνάμ διέκοψε τις εργασίες, αλλά σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο μια «διπλωματική πηγή» στην κυβέρνηση του Βιετνάμ του επιβεβαίωσε, ότι ο Repsol αποσύρθηκε μόνη της.
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ εκτιμά, ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας μπορεί να περιέχει μεταξύ 5 και 22 δισ. βαρέλια πετρελαίου και μεταξύ 70 και 290 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης