Ευρώπη

FT: Αντιδρά η ΕΕ σε ενεδεχόμενο λήψεις επιβλαβών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ

FT: Αντιδρά η ΕΕ σε ενεδεχόμενο λήψεις επιβλαβών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να αντιδράσουν «εντός ημερών» σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν φροντίσει να προστατεύσει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών.
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίποινα, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν επιβλαβείς κυρώσεις στη Ρωσία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Financial Times επικαλούμενη εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν.
Σύμφωνα με αυτό, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να αντιδράσουν «εντός ημερών» σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν φροντίσει να προστατεύσει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών.
Το Σαββατοκύριακο τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, κατέληξαν σε συμφωνία για το νομοσχέδιο των κυρώσεων, που προβλέπει ποινές σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας.
Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τις κυρώσεις την Τρίτη ενώ η Γερουσία έχει υπερψηφίσει το νομοσχέδιο από τον Ιούνιο, με πλειοψηφία 97-2.
Γερμανία και Αυστρία είχαν καταφερθεί εντονότατα εναντίον της Ουάσιγκτον μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.
Οι επικείμενες κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν σοβαρά ευρωπαϊκές ενεργειακές επιχειρήσεις που συνδέονται με έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά και άλλες ευρω-ρωσικές συνεργασίες στις μεταφορές και στο εμπόριο.
Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη καταφερθεί με εντονότατο τρόπο κατά αυτών των κυρώσεων.
Το σημείωμα της Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT, αναφέρει πως η ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως θα επιδιώξει γραπτή ή δημόσια διαβεβαίωση από την αμερικανική κυβέρνηση πως οι νέες ποινές δεν θα εφαρμοστούν με τρόπο που θα βλάπτουν ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι διατεθειμένος να επικυρώσει τις νέες ποινές, οι οποίες αφορούν τις ρωσικές παρεμβάσεις στις περσινές προεδρικές εκλογές.
«Υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο στο σημείο που βρίσκεται τώρα», δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αφότου οι Δημοκρατικοί δέχτηκαν να αποσύρουν ορισμένα χωρία που η κυβέρνηση πίστευε ότι περιόριζαν τις διπλωματικές αρμοδιότητες του προέδρου.
Ο κ. Τραμπ αμφισβητεί το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα προσπάθησε να γείρει την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του.
Ωστόσο, δύσκολα θα αμφισβητήσει νομοσχέδιο που απολαμβάνει ευρεία διακομματική στήριξη, ειδικά τη στιγμή που η προεκλογική εκστρατεία του ελέγχεται για τυχόν υπόγεια συνεργασία με τη Μόσχα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης