Αμερική

Καναδάς και Μεξικό αποκαλύπτουν τα σχέδια τους για τη NAFTA - Κοινές δηλώσεις των πρέσβεων στις ΗΠΑ

tags :
Καναδάς και Μεξικό αποκαλύπτουν τα σχέδια τους για τη NAFTA - Κοινές δηλώσεις των πρέσβεων στις ΗΠΑ
Oι νέοι στόχοι των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την επαναδιαπραγμάτευση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αυστηρότερους εργατικούς νόμους, ενισχυμένους περιβαλλοντικούς νόμους και αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την προέλευση των προϊόντων
Κοινές δηλώσεις για τις επιδιώξεις των κυβερνήσεών τους επί της NAFTA έκαναν οι πρεσβευτές του Καναδά και του Μεξικό στις ΗΠΑ, μιλώντας σε φόρουμ που χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Διεθνούς Εμπορίου της Ουάσιγκτον.
Η αναθεώρηση του Βορειοαμερικανικού Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου, που δεν έχει συμβεί ποτέ από το 1994 μέχρι σήμερα, θα ξεκινήσει με τριμερείς διαπραγματεύσεις στις 16/8 στην Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητά τους να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα με τον Καναδά και το Μεξικό, βελτιώνοντας τις εξαγωγές τους στις δύο χώρες.
Ο οδικός χάρτης των συνομιλιών, που θα ακολουθήσουν μια "fast-track" διαδικασία έχει ήδη ξεδιπλωθεί, όμως οι επιδιώξεις των άλλων δύο χωρών της συμφωνίας δεν είναι σαφείς.
Σήμερα, Πέμπτη, ο Καναδός πρέσβης David MacNaughton χαρακτήρισε "νίκη" την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της -23 ετών πλέον- NAFTA.
"Πρέπει να είναι ευέλικτη η νέα συμφωνία, να μην μας προκαλέσει ζημίες¨, είπε.
Ο Μεξικανός πρέσβης στις ΗΠΑ, Gerónimo Gutiérrez, συμφώνησε, λέγοντας ότι το Μεξικό έχει επωφεληθεί εξαιρετικά από το σύμφωνο εμπορίου τριών χωρών και αναζητά μια λύση "win-win-win".
Συνέχισε λέγοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος δεν θα είναι απλώς η μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ - οι τρεις κυβερνήσεις ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
"Πρέπει να αποφύγουμε να μιλάμε για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της NAFTA και να τονίσουμε την επίπτωση στους ανθρώπους", δήλωσε ο Gutiérrez.
"Πρέπει να ακούσουμε τι λένε οι άνθρωποι. Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Αμερική που αισθάνονται ότι έχουν αποκλειστεί από τα οφέλη της NAFTA", είπε.
Σημείωσε ότι το Μεξικό πρότεινε την προσθήκη ρήτρας αντιπληθωρισμού στη συμφωνία.
Πάντως, οι νέοι στόχοι των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την επαναδιαπραγμάτευση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αυστηρότερους εργατικούς νόμους, ενισχυμένους περιβαλλοντικούς νόμους και αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την προέλευση των προϊόντων.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης