Ευρώπη

Βουλγαρία: Δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Ενέργειας για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε

Βουλγαρία: Δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Ενέργειας για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε
Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ασκήσει παρόμοιες διώξεις εναντίον του διαδόχου του Οβτσάροφ, του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ.
Δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Οβτσάροφ άσκησαν σήμερα Πέμπτη (17/11) εισαγγελείς της χώρας, για κακοδιαχείριση που οδήγησε σε ζημία άνω των 190 εκατομμυρίων ευρώ, υπόθεση που σχετίζονται με την ακύρωση συμφωνίας για την κατασκευή ενός εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας με τη Ρωσική Atomstroyexport.
Η Βουλγαρία ακύρωσε το έργο ύψους 10 δισ. ευρώ στο Μπέλενε το 2012, μετά την αποτυχία να βρει ξένους επενδυτές και υπό την πίεση από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.
Το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η Ρωσική εταιρεία, αποφάνθηκε ότι η Βουλγαρία πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στην Atomstroyexport για το έργο, το οποίο οι αναλυτές και οι πολιτικοί λένε, ότι αντικατοπτρίζει την εκτεταμένη διαφθορά στη Βαλκανική χώρα.
Οι εισαγγελείς χρεώνουν στον Οβτσάροφ, ο οποίος ήταν υπουργός Ενέργειας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης το 2005-’07, για την αποτυχία του να ασκεί επαρκή έλεγχο στους εκτελεστικούς διευθυντές της κρατικής εταιρείας ενέργειας ΝΕΚ, επιτρέποντάς τους να υπογράψουν την συμφωνία με την Atomstroyexport για τον πυρηνικό σταθμό στο Μπέλενε.
Όπως αναφέρουν στο πόρισμά τους οι εισαγγελείς, τον Νοέμβριο του 2006 ανώτερα στελέχη της ΝΕΚ υπέγραψαν συμφωνία ύψους 193 εκατομμυρίων ευρώ με τη Ρωσική εταιρεία, προκειμένου να αρχίσει τις εργασίες για το έργο, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και πριν να συμφωνηθεί η χρηματοδότηση του εργοστασίου.
Οι εισαγγελείς έχουν ήδη ασκήσει παρόμοιες διώξεις εναντίον του διαδόχου του Οβτσάροφ, του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας Πέταρ Ντιμιτρόφ.
Τον περασμένο μήνα οι πρώην διευθυντές της ΝΕΚ Λούμπομιρ Βελκόφ και Μαρντίκ Παπαζιάν κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν ζημία ύψους περισσότερων από 77 εκατομμυρίων ευρώ στην κρατική εταιρεία από την υπογραφή μιας άλλης συμφωνία με την Atomstroyexport.
Οι εισαγγελείς αναμένεται να ασκήσουν διώξεις και εναντίον του Ντελιάν Ντομπρέφ, του υπουργού Ενέργειας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, επειδή δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να σταματήσουν οι πληρωμές σε μια εταιρεία συμβούλων που ασχολούνταν με το έργο στο Μπελένε μετά την ακύρωσή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης