Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με έμπρακτη στήριξη από τη Γαλλία και εν μέσω πιέσεων από την Τουρκία

Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με έμπρακτη στήριξη από τη Γαλλία και εν μέσω πιέσεων από την Τουρκία
Η Γαλλίδα αξιωματούχος  θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται κοντά στο οικόπεδο «11» και ίσως να μεταβεί ακόμη και στην πλατφόρμα της Total
Σε μια κρίσιμη για τα ενεργειακά της Κύπρου περίοδο, αύριο 17/7, φθάνει στην Κύπρο η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Florence Parly.
Πρόκειται σαφώς για μια υψηλού συμβολισμού έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.
Σύμφωνα με το cyprustimes.com, την ώρα που η γαλλική Total κατεβάζει τρυπάνι στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η Γαλλίδα υπουργός θα έχει σειρά επαφών και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται στην Κύπρο.
Πληροφορίες μάλιστα, από το mignatiou.com, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας να μεταβεί στην πλατφόρμα της Total.

Συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας - Επίσκεψη στις γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται κοντά στο οικόπεδο «11»

Η Γαλλίδα αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στο πλαίσιο συμμετοχής στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου.
Οι φρεγάτες τις τελευταίες ημέρες ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Λάρνακας για να είναι κοντά στο οικόπεδο «11» όπου η γαλλική εταιρεία Total πραγματοποιεί γεώτρηση, με στόχο, να παρέμβουν εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάθοδος της Γαλλίδας υπουργού στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Η Τουρκία πιέζει - Εντός του οικοπέδου «6» κινείται το τουρκικό Barbaros

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις από πλευράς Τουρκίας βαίνουν αμείωτες, καθώς το τουρκικό σεισμογραφικό "Barbaros" συνεχίζει να κινείται εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και σήμερα Κυριακή 16/7/2017.
Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", το απόγευμα της Κυριακής, το Μπαρμπαρός καταγράφεται να πλέει εντός του οικοπέδου «6», ενώ νωρίτερα, από το πρωί, βρισκόταν νότια με πορεία προς το οικόπεδο «7».
Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό κατευθύνθηκε προς το τεμάχιο "6" της Κυπριακής ΑΟΖ, και έφτασε σε αυτό γύρω στις 4.00 το απόγευμα.
Αφού εισήλθε εντός του οικοπέδου "6" ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο "7", ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου "6" κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.
Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ενδείξεις ναυσιπλοίας του σκάφους, το απόγευμα του Σαββάτου δεν έδιναν εικόνα για το προορισμό του, αφού η μία ένδειξη έδειχνε προορισμό την Μόρφου, η δεύτερη προορισμό τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ η πορεία του δεν αφορούσε ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο προορισμό.

Η έναρξη των εργασιών 

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό μέρος της γεώτρησης, σημειώνεται, ότι το τρυπάνι αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων. 
Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων.
Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.
Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
(Αρχική δημοσίευση:12.37)


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης