Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Νορβηγία: Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια λόγω αύξησης των εισαγωγών πετρελαίου

Νορβηγία: Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια λόγω αύξησης των εισαγωγών πετρελαίου
Τον Ιούνιο, οι εισαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών ξεπέρασαν  τις  εξαγωγές της  βιομηχανίας πετρελαίου της χώρας
Το εμπορικό ισοζύγιο της Νορβηγίας μετατράπηκε σε αρνητικό για πρώτη φορά σε 19 χρόνια τον Ιούνιο, καθώς οι εισαγωγές αεροσκαφών και πετρελαίου και πετρελαιοειδών που παράγονται στο εξωτερικό υπερτερούν των εξαγωγών από τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.
 Η σκανδιναβική χώρα είχε  εμπορικό πλεόνασμα για σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου κάλυπταν επαρκώς τις ανάγκες εισαγών της. Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στη δυτική Ευρώπη.
 Τον Ιούνιο, η χώρα σημείωσε εμπορικό έλλειμμα 0,8 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (97 εκατομμύρια δολάρια) έναντι πλεονασματικού 7,8 δισεκατομμυρίων κορωνών τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 14/7/2017.
 "Την τελευταία φορά που βιώσαμε αυτό ήταν το Δεκέμβριο του 1998", ανακοίνωσε  η Νορβηγική στατιστική υπηρεσία και πρόσθεσε ότι  "αυτό οφείλεται στην ισχυρή αύξηση ορισμένων βασικών εμπορευμάτων".
 Τα τελευταία χρόνια, η Statoil και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες στράφηκαν σε πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου από ασιατικά ναυπηγεία σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις  δαπάνες.
 Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 58% τα τελευταία τρία χρόνια, περιορίζοντας σημαντικά την αξία των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης