Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Λακκοτρύπης: Ο EastMed δεν είναι η μόνη μας επιλογή για τα κοιτάσματα της Κύπρου

Λακκοτρύπης: Ο EastMed δεν είναι η μόνη μας επιλογή για τα κοιτάσματα της Κύπρου
«Πέραν του EastMed βρίσκονται σε προχωρημένοι στάδιο οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό προς την Αίγυπτο, ενώ εξετάζουμε το σενάριο ενός χερσαίου κι ενός πλωτού τερματικού σταθμού», είπε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.
Η Κύπρος εξετάζει πολλές επιλογές σχετικά με την αξιοποίηση της στρατηγικής της θέσης και των πιθανών κοιτασμάτων που θα βρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, πέρα από την κατασκευή του αγωγού EastMed που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω Κύπρου, είπε ο υπουργός Ενέργειας της μεγαλονήσου μιλώντας στον τ/σ «Σίγμα».
Απαντώντας σχετικά με τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Ενέργειας αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στο Ισραήλ για το «κλείδωμα» του τουρκοϊσραηλινού αγωγού και τη φράση «μην με αναγκάσετε να επιλέξω» ανάμεσα σε αυτόν και τον EastMed, ο κ. Λακκοτρύπης διαμήνυσε, ότι η Κύπρος δεν νιώθει πίεση, καθώς έχει επιλογές.
Όπως είπε, ο EastMed είναι «άλλη μια επιλογή» που εξετάζει η Κύπρος στο πλαίσιο της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ήδη όπως σημείωσε, έλαβε μερική χρηματοδότηση για τις προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν και είναι αρκετά αισιόδοξες, ενώ τον επόμενο Οκτώβριο θα κατατεθούν, ώστε η κοινοπραξία να ζητήσει χρηματοδότηση για τις λεπτομερείς πλέον τεχνικές μελέτες που θα δείξουν αν ο αγωγός θα είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλες επιλογές που ίσως προκύψουν από άλλες ανακαλύψεις.
«Πέραν του EastMed βρίσκονται σε προχωρημένοι στάδιο οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό προς την Αίγυπτο, ενώ εξετάζουμε το σενάριο ενός χερσαίου κι ενός πλωτού τερματικού σταθμού.
Έτσι και το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να δει τις επιλογές του, είτε αυτές αφορούν τον EastMed είτε έναν αγωγό προς την Τουρκία», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δεν θέλει να σχολιάσει -στην ουσία τους- τις επιλογές μιας άλλης χώρας.
Πρόσθεσε δε, ότι η Κύπρος προωθεί συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και με τον Λίβανο, ο οποίος έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με το Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά στην έλευση του αγωγού στην κυπριακή επικράτεια και συγκεκριμένα σε περίπτωση που αυτή γίνει στα κατεχόμενα, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τόσο τα δικαιώματα, όσο και τις υποχρεώσεις της», καθώς για να περάσει ένας αγωγός από τα κυπριακά νερά, θα πρέπει να δοθεί η συγκατάθεσή της και να υπάρξει συμμετοχή της σε διακρατικές συμφωνίες.
«Διαπραγματευόμαστε μια απαραίτητη συμφωνία για τους υποθαλάσσιους αγωγούς.
Είναι η συμφωνία που θα διέπει τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ των δύο χωρών.
Σε περίπτωση που ο αγωγός θα πρέπει να διέλθει της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να συναφθεί διακρατική ή και τριμερής συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ, Κύπρο και Τουρκία.
Πού τελειώνει η θαλάσσια δικαιοδοσία της Κύπρου και πού της Τουρκίας;», διερωτήθηκε ρητορικώς, για να συμπληρώσει, ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα.
«Θα έρθει η Τουρκία να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Κύπρο, όταν δεν αναγνωρίζει ούτε την ΑΟΖ;
Γι’ αυτό λέμε ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ως κράτος έχουμε μελετήσει πολύ και έχουμε πλάνο», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά.
«Δεν υπήρξαν άλλα έργα που έχουν ως επίκεντρο τις εξαγωγές, κάτι που εμείς επιδιώκουμε αυτή τη στιγμή με την Αίγυπτο», είπε και συμπλήρωσε ότι όσον αφορά στο γεωτρητικό πρόγραμμα, η Κύπρος πήρε τα εύσημα από τις ξένες εταιρίες για την ταχύτητα με την οποία υλοποιήθηκε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης.
Όσον αφορά στη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κάνει λόγο για αντίποινα στην περίπτωση της «μονομερούς αυτής ενέργειας» από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι «το μόνο που επιδιώκουμε, είναι να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πάντοτε με φάρο το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό».
Τέλος, κάλεσε άπαντες να δείξουν ψυχραιμία και να αποφεύγουν τη στρατικοποίηση του ενεργειακού ζητήματος, ρίχνοντας τους τόνους, παρά τις προκλήσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης