Ευρώπη

Sefcovic: Η Γεωργία έχει ρόλο «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Sefcovic: Η Γεωργία έχει ρόλο «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Όπως είπε, ο διαμετακομιστικός της ρόλος για να φθάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές οι πόροι υδρογονανθράκων της Κασπίας, έχει εξαιρετική σημασία.
Το σημαντικό ρόλο της Γεωργίας ως διαμετακομιστικό κέντρο υδρογονανθράκων από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, εξήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς σε ομιλία του στο Μπατούμι.
Ο κ. Σέφκοβιτς τόνισε, ότι η Ενεργειακή Ένωση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη ανθεκτική στις εξωτερικές ενεργειακές κρίσεις, παρέχοντας παράλληλα μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα.
Αυτό όπως είπε, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση των ευρωπαίων καταναλωτών σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια και θα αντικατοπτρίζει τη διαρκή δέσμευση της ΕΕ να επιδιώξει μια παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Τόνισε δε, ότι η Γεωργία είναι βασικός εταίρος για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Όπως είπε, ο διαμετακομιστικός της ρόλος για να φθάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές οι πόροι υδρογονανθράκων της Κασπίας, ιδίως μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, έχει εξαιρετική σημασία και αποτελεί έργο προτεραιότητας της Ενεργειακής Ένωσης.
«Η υλοποίησή του και η πιθανή μελλοντική επέκτασή του θα προσφέρει σημαντικά αμοιβαία οφέλη» υπογράμμισε.
Σημείωσε ακόμη, ότι η Ενεργειακή Ένωση συνεπάγεται επίσης ενισχυμένη διεθνή συνεργασία σε εναρμονισμένους κανόνες και πρότυπα.
Από την άποψη αυτή όπως είπε, η προσχώρηση της Γεωργίας στην Ενεργειακή Κοινότητα αποτελεί σημαντικό επίτευγμα και ένα μήνυμα της Γεωργίας, ότι επιλέγει την ευρωπαϊκή πορεία.
Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει τη Γεωργία στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας, οι οποίες θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και θα βελτιώσουν τόσο την αειφορία, όσο και την ασφάλεια του ενεργειακού τομέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης