Ασία

Albayrak: Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για ενεργειακά έργα

Albayrak: Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για ενεργειακά έργα
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στους αγωγούς TANAP και Turkish Stream ως διαφοροποιημένες πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης.
«Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για ενεργειακά έργα» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην ομιλία του στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Περισσότερα από 2,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου έχουν μεταφερθεί μέσω του λιμένα Τσεϊχάν τα τελευταία 12 χρόνια» είπε και συμπλήρωσε ότι «παρά την αστάθεια και την ανθρωπιστική κρίση στις γειτονικές μας χώρες, μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TANAP και είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα’.
Τόνισε δε, ότι «μέχρι το 2ο εξάμηνο του 2018 ο αγωγός TANAP θα είναι μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Τουρκία και τις αγορές της ΕΕ».
Αναφέρθηκε ακόμη στον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, λέγοντας ότι «μπορεί επίσης να θεωρηθεί (σ.σ. ο αγωγός) ως ένα από αυτά τα αμοιβαία ή πολυμερή επωφελή σχέδια».
Όπως είπε «θα είναι (σ.σ. ο Turkish Stream) το “κλειδί” για την προμήθεια όλης της περιοχής της Θράκης, που έχει την υψηλότερη κατανάλωση στην Τουρκία, καθώς και τη διαφοροποίηση των πηγών για την ΕΕ».
Συμπλήρωσε δε, ότι «συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας, για να αναπτύξουμε τον διάλογο και να λάβουμε αποφάσεις για συνεργασία» σχετικά με την επέκταση του αγωγού στην Ευρώπη.
Καταλήγοντας είπε, ότι «με αυτή την έννοια, η Τουρκία είναι ένα “κλειδί”, όχι μόνο ως ισχυρή οικονομία, αλλά και ως ασφαλές λιμάνι για επενδύσεις, αλλά και ως διπλωματικά σημαντικό περιφερειακό αξιόπιστος παράγοντας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης