Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 97 αποχές.
Επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εάν η δέσμη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί ως έχει, ζήτησε με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για την Κύπρο, η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία «να επιδείξει ενεργό στήριξη για ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Τουρκία, να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.
Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν την υποστήριξή τους σε «μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».
Επίσης ζητούν τη μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 97 αποχές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκοπεύει να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Άγκυρα το φθινόπωρο, με στόχο την ανανέωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Στο ψήφισμά της, η Ευρωβουλή εκφράζει την ανησυχία της για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Καταδικάζει δριμύτατα την υποστήριξη που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Τούρκος Πρόεδρος στην επαναφορά της θανατικής ποινής, «κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Τουρκίας, θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά της ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα οδηγούσε σε άμεσο τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ και της προενταξιακής βοήθειας».
Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία και την διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ «να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση σε επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εάν η δέσμη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί ως έχει».
Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν επίσης την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον τουρκικό λαό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν δυσανάλογη, με αποτέλεσμα τις ομαδικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και αστυνομικών, τη μαζική εκκαθάριση μέσων ενημέρωσης, τις συλλήψεις δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, δικαστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το κλείσιμο πολλών σχολείων και πανεπιστημίων.
Το ψήφισμα αναγνωρίζει τη σημασία διατήρησης καλών σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια και η τρομοκρατία.
Υποστηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκή ςΕπιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και ζητά να συμπεριληφθεί σε αυτήν ρήτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Η ολλανδέζα εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κάτι Πίρι δήλωσε πως «το Κοινοβούλιο μιλά με μία καθαρή και δυνατή φωνή και καταδικάζει τη σοβαρή υποβάθμιση των δημοκρατικών αξιών από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει τον τουρκικό λαό».
«Εκατομμύρια Τούρκοι θα ήθελαν να συνεχίσουν να βλέπουν την ΕΕ ως κινητήρια δύναμη μεταρρυθμίσεων στη χώρα τους.
Μαζί με εσάς ελπίζουμε ότι η "Adalet" (δικαιοσύνη) θα επιστρέψει σύντομα στην Τουρκία», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθορίζεται στο άρθρο 5 του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης για την Τουρκία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης