Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Υπό έλεγχο τίθεται η διαδικασία αγοράς καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή της ΑΗΚ

Υπό έλεγχο τίθεται η διαδικασία αγοράς καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή της ΑΗΚ
Ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε την πρόθεση της Υπηρεσίας του να διενεργήσει έλεγχο στη διαδικασία προμήθειας της ΑΗΚ με καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή, παρατηρώντας ότι ποτέ προηγουμένως δεν έγινε τέτοιος έλεγχος.Ο
Την πρόθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Κύπρου να διενεργήσει για πρώτη φορά έλεγχο στη διαδικασία που ακολουθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στην αγορά καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή, ανακοίνωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΑΗΚ για το 2016, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε, ότι ο Οργανισμός χαρακτηρίζεται από «υγιή κουλτούρα».
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι την ΑΗΚ δεν την χαρακτηρίζει «κουλτούρα διαφθοράς» παρόλο τον μεγάλο όγκο χρημάτων που διαχειρίζεται.
Ταυτόχρονα ο κ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε την πρόθεση της Υπηρεσίας του να διενεργήσει έλεγχο στη διαδικασία προμήθειας της ΑΗΚ με καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή, παρατηρώντας ότι ποτέ προηγουμένως δεν έγινε τέτοιος έλεγχος.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός ευχαρίστησε τον Γενικό Ελεγκτή για την πρόθεση του να διενεργήσει το συγκεκριμένο έλεγχο.
Αναφερόμενος σε παρατηρήσεις που καταγράφονται στην έκθεσή του, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ωφελήματα προσωπικού, τα οποία ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια, χαρακτηρίζοντας τα «στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν», αφού όπως εξήγησε, ενώ οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, απολαμβάνουν πέραν του μισθού τους ωφελήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της εργασίας τους.
Για παράδειγμα, έγινε αναφορά στο Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  των υπαλλήλων, όπου οι εργαζόμενοι δεν καταβάλλουν καμία συνεισφορά, όπως συμβαίνει με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
Θα πρέπει, ανέφερε «να υπάρξει ομοιόμορφος χειρισμός των υπαλλήλων της ΑΗΚ με εκείνους του δημόσιου τομέα».
Για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ ανέφερε, ότι τα συγκεκριμένα ωφελήματα μειώθηκαν, ωστόσο προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις που συνομολογήθηκαν με τις Συντεχνίες των εργαζομένων.
Ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε «χαριστική και παράνομη» την προαγωγή για σκοπούς συνταξιοδότησης του πρώην υπαλλήλου της ΑΗΚ Νίκου Νικολαΐδη, όταν αυτός υπουργοποιήθηκε, σημειώνοντας ταυτόχρονα την θέση της ΑΗΚ, ότι αυτή η πρακτική που ακολουθείτο, τερματίστηκε.
Ένα άλλο θέμα που ηγέρθη, αφορά τα μεγάλα ποσά που οφείλουν εταιρείες-καταναλωτές που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να μην μπορεί να εισπράξει, όταν οι καταναλωτές αυτοί κηρύσσουν στη συνέχεια πτώχευση.
Ως μια τέτοια περίπτωση αναφέρθηκε η υπόθεση εταιρείας της οικογένειας του προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ, προς τον οποίο βουλευτές άσκησαν έντονη κριτική.
Ο κ. Μαραγκός διαβεβαίωσε, ότι ο ίδιος δεν έχει καμία οικονομική ή άλλη σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία και τόνισε, ότι η πρώτη του ενέργεια με την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΗΚ να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσει ο Οργανισμός τα οφειλόμενα ποσά.
Μια άλλη παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή αφορά τις οφειλές του κράτους προς την ΑΗΚ από το Ταμείο ΑΠΕ, οι οποίες ανέρχονται σε 61 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρθηκε από πλευράς ΑΗΚ, συμφωνήθηκε η καταβολή 450.000 ευρώ το μήνα από το Ταμείο προς τον ημικρατικό οργανισμό, έως ότου εξοφληθεί η συγκεκριμένη οφειλή.
Αναφορικά με την αγορά υπηρεσιών από συγκεκριμένο νομικό γραφείο, λέχθηκε ότι η συνεργασία της ΑΗΚ με τους εν λόγω νομικούς άρχισε από το 1986 και όπως υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής, η Αρχή θα πρέπει να ζητήσει προσφορές από διάφορα δικηγορικά γραφεία, ως θέμα ίσης μεταχείρισης και για να μην θεωρεί κανένας ότι ο Οργανισμός «είναι κοτσιάνι του».
Βουλευτές ζήτησαν πληροφόρηση αναφορικά με το «σκάνδαλο των προβληματικών πασσάλων» και όπως αναφέρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του στην ΑΗΚ, ενημέρωσε ότι «η υπόθεση έχει κλείσει».
Ο πρόεδρος της Συντεχνίας των εργαζομένων ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πετρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την συνεργασία που υπάρχει με το Διοικητικό Συμβούλιο και την Διεύθυνση της ΑΗΚ, κάνοντας λόγο για κοινούς αγώνες όσον αφορά την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος λειτουργίας του Οργανισμού, καθώς επίσης και την δημιουργία ανεξάρτητου λειτουργού Μεταφοράς στο πλαίσιο του «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρισμού.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής η ΑΗΚ ανακοίνωσε την πρόθεση της να προωθήσει σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα δημόσια σχολεία.
Αναφορικά με την μετακίνηση πυλώνων υψηλής τάσης στην περιοχή του Δήμου Ιδαλίου, κατόπιν επιμονής της βουλευτή Ειρήνης Χαραλαμπίδου διαπιστώθηκε, ότι παρ’ όλες τις συσκέψεις που έγιναν με όλους τους εμπλεκομένους, το θέμα «σκάλωσε» στην αδειοδότηση για την νέα όδευση των πυλώνων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης