Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Chizhov (πρέσβης Ρωσίας): Ο Nord Stream 2 θα κατασκευαστεί παρά τα παιχνίδια της Κομισιόν

Chizhov (πρέσβης Ρωσίας): Ο Nord Stream 2 θα κατασκευαστεί παρά τα παιχνίδια της Κομισιόν
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ υποστηρίζει ότι η προσπάθεια της Κομισιόν να ενταχθεί το έργο στις προβλέψει του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ, θα πέσει στο κενό.
Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα υλοποιηθεί, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει τις επιπτώσεις του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσίζοφ στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24.
Στις αρχές Ιουνίου η Κομισιόν ζήτησε την έγκριση των κρατών-μελών της ΕΕ για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με τον Nord Stream 2, που θα αφορούν ένα ειδικό νομοθετικό πακέτο για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του αγωγού.
Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει, ότι το σχέδιο του Nord Stream 2 αποκλίνει από το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, εξακολουθεί να φαίνεται, ότι είναι δυνατή η κατασκευή του αγωγού.
Οι διαφορές σύμφωνα με τον Τσίζοφ στρέφονται γύρω από το γεγονός, ότι οι κανονισμοί της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και οι διατάξεις της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια δεν θα ισχύουν για το Nord Stream 2, καθώς ο αγωγός θα εκτείνεται σε όλο του το μήκος στη θάλασσα.
«Νομίζω ότι οι προοπτικές για αυτό (σ.σ. ένταξης του σχεδίου κατασκευής του Nord Stream 2 στους κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου της ΕΕ) είναι μηδενικές και οι αξιωματούχοι της ΕΕ το συνειδητοποιούν απολύτως», δήλωσε ο Τσίζοφ.
Υπογράμμισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα για οποιαδήποτε διακυβερνητική συμφωνία, δεδομένου ότι το σχέδιο του Nord Stream 2 δεν είναι κρατικό.
«Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν είναι μια εφεύρεση της ρωσικής πλευράς, ούτε και της Gazprom» είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, συμπληρώνοντας ότι «είναι μια πρωτοβουλία των ευρωπαίων εταίρων της Gazprom και νομίζω ότι θα υλοποιηθεί παρ’ όλα τα παιχνίδια γύρω του».
Η κατασκευή του αγωγού μήκους 1.220 χλμ. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2018 και να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.
Ο αγωγός θα εκτείνεται κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας από τις ρωσικές ακτές μέχρι τις γερμανικές ακτές.
Κάθε μία από τις δύο διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου θα έχει χωρητικότητα παραγωγής 27,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Ο νέος αγωγός θα ακολουθεί την ίδια διαδρομή με τον πρώτο αγωγό Nord Stream, που κατασκευάστηκε το 2011 και θα τον ενισχύσει.
Ο Nord Stream 2 θα παρέχει άμεση σύνδεση μεταξύ των ρωσικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των ευρωπαίων καταναλωτών, παρακάμπτοντας τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες χώρες διέλευσης της Κεντρικής Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης